15.7.17

Oμολογιακά διλήμματα...

Αλέξης Τσίπρας
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν προσεκτικά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των αγορών.

Παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πτώση των...
επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, ακούν όμως και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων των διεθνών αγορών, που ενθαρρύνουν την Αθήνα να ακολουθήσει διαφορετικές τακτικές για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Καταλυτικό ρόλο παίζουν βέβαια και τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και σε σχεδόν καθημερινή βάση ανταλλάσσουν πληροφορίες και σχηματίζουν σενάρια για τα κέρδη και τις ζημίες της κάθε επιλογής.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει αμέσως -εντός του Ιουλίου- στις διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου είτε να αναμένει λίγο καιρό ακόμα, ώστε να δει εάν τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω.

Ο κανόνας που έχει θέσει δημοσίως ο πρωθυπουργός παραμένει: η έξοδος στις αγορές θα γίνει «χωρίς βιασύνες» και προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για επανάληψη της προηγούμενης εμπειρίας της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, όταν τελικά τα επιτόκια προοπτικά αυξήθηκαν, καθιστώντας την απόπειρα αποτυχημένη.

Φαίνεται πάντως ότι ενισχύεται η άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως μια άμεση και επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα.

Θετικά και αρνητικά

Κάθε επιλογή έχει, ως γνωστόν, τα θετικά και τα αρνητικά της. Ακόμα και αν επικρατήσει τα επόμενα 24ωρα το σενάριο να ανοίξει βιβλίο προσφορών το συντομότερο, υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν το ίδιο το αποτέλεσμα, καθώς και την επίδραση της κίνησης στους επόμενους μήνες αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν το πότε θα εκδοθεί το κάθε ομόλογο, τη διάρκεια που θα έχει αυτό, το ποσόν νέου χρήματος που θα επιχειρηθεί να αντληθεί, το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές, τον τύπο των επενδυτών που θα προστρέξει να δανείσει την Ελλάδα και, βέβαια, την προοπτική μιας ήπιας οικονομικής και πολιτικής πορείας το φθινόπωρο.

Διαμορφώνεται έτσι ένα εξαιρετικά ρευστό τοπίο που υπερβαίνει τις εξελίξεις εντός της χώρας και αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές των σημερινών δανειστών της Ελλάδας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, τις τράπεζες και τους επενδυτές, ήταν εξαιρετικά έντονη τις τελευταίες ημέρες.

Η Αθήνα επιθυμεί, μάλιστα, να μην κλείσει μέχρι την τελευταία στιγμή την πόρτα σε κανέναν ενδιαφερόμενο, ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει θετικά.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τα θετικά μηνύματα που αντλήθηκαν από το πρώτο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Κοζάνη να επαναληφθούν.

Εξ ου και σχεδιάζει να συμμετάσχει σε όλα τα επόμενα 12 συνέδρια με ομιλίες του.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επιδίωξης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, ώστε να γνωστοποιήσει και ο ίδιος τις θετικές ενδείξεις και τα «ρεκόρ» δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, όπως καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: