16.8.17

Κρατούν τον ΟΑΣΘ... με νύχια και με δόντια...

ΟΑΣΘΛυσσαλέα μάχη να «παγώσουν» την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ και να επιστρέψει στα χέρια τους ο...
Οργανισμός δίνουν ο τέως πρόεδρος και μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

Λίγες μέρες μετά την απόρριψη από το Εφετείο Αθηνών της προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή του νόμου 4482/2017, προχώρησαν σε προσδιορισμό της προσφυγής που έκαναν στο ΣτΕ και η οποία ορίστηκε για τις 5 Δεκεμβρίου.

Είναι προφανές ότι με το νέο καθεστώς μπορεί οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν πλέον καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σχεδιασμένες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά η κερδοφορία και τα αδηφάγα συμφέροντα των μετόχων δεν θα επιτρέψουν εύκολα να ξεφύγει από τα χέρια τους η... μηχανή που παρήγε ζεστό δημόσιο χρήμα στις τσέπες τους και λεγότανε ΟΑΣΘ.

Διότι δεν ήταν μόνο το κρατικό χρήμα από την επιδότηση των εισιτηρίων, κι αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά μένει να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί σχετικά με τις προμήθειες καυσίμων, ανταλλακτικών και αρκετά ακόμη «σκοτεινά» σημεία γύρω από τη λειτουργία του παλαιού πια καθεστώτος.

Εν πάση περιπτώσει, γεγονός είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, και άλλα δύο άτομα του παλαιού διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού προσέφυγαν στο ΣτΕ αυτή τη φορά, ζητώντας να ανασταλούν και να ακυρωθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για την εκκαθάρισή του και χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση.

«Προσφύγαμε κατά του ελληνικού Δημοσίου, του νόμου 4482/2017 και της υπουργικής απόφασης με την οποία διορίστηκαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, ο γενικός διευθυντής και ο ορκωτός λογιστής-ελεγκτής», δήλωσε με κάθε επισημότητα ο κ. Στεφανίδης που μαζί με τον τέως αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Νικόλαο Πετρογιάννη, και ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, την Αγγελική Γρηγοριάδου, ζητούν να παγώσει η διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού, καθώς και η μεταβίβαση των μετοχών στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019.

Ας σημειωθεί ότι με την προσφυγή στο ΣτΕ γίνεται προσπάθεια να προσβληθεί η διαδικασία που τηρήθηκε έως τώρα στον ΟΑΣΘ, αλλά και αυτή που είναι ακόμη σε εξέλιξη, διότι όπως αναφέρεται «αντιβαίνει στα άρθρα 5, 17, 25 και 106 του Συντάγματος, που αφορούν την ελευθερία στην προσωπική και οικονομική ζωή της χώρας, την προστασία της ιδιοκτησίας στην έννοια της οποίας περιέχονται και οι μετοχές, τα δικαιώματα των πολιτών στο κράτος δικαίου και η μέριμνα του κράτους για την προστασία και τον συντονισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Επίσης αναφέρεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο διάλυσης του ΟΑΣΘ προσκρούει και στον κανονισμό 1370/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές».

Για τις νομικές αυτές ενέργειες, η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού έχει προσλάβει μεγάλη δικηγορική εταιρεία των Αθηνών, επικεφαλής της οποίας είναι γνωστός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που είχε μάλιστα «παρελθόν επιτυχιών» σε προσφυγή κατά του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες...

Εκδικητική στάση

Ο τέως πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης 
Εξάλλου η αγωνία του προηγούμενου καθεστώτος φάνηκε και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης αντί να σπεύσει να ενημερώσει τη νέα διοίκηση και να παραδώσει, προτίμησε να επιδώσει στον υπουργό Μεταφορών μια εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητούσε μεταξύ άλλων να απομακρυνθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό. Δηλαδή το κράτος!

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κανένα έγγραφο δεν έχει φύγει από τα γραφεία του Οργανισμού από τότε που αναλάβαμε και αλίμονο, άλλωστε, αν η απερχόμενη διοίκηση δεν είχε ήδη στα χέρια της τα δικά της έγγραφα. Η διαδικασία εκκαθάρισης προχωράει κανονικά», ξεκαθάρισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης.

Στο μεταξύ, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα δεδουλευμένα του μήνα Ιουνίου, περίπου 3 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των 2.300 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: