27.8.17

Έρευνα για επίδοξους εμπρηστές στη Ζάκυνθο...

φωτιάΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας στη Ζάκυνθο για...
τον εντοπισμό δύο ατόμων που φέρεται να προσπάθησαν να βάλουν νέες πυρκαγιές στο νησί. Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν από πιλότο ελικοπτέρου, το οποίο επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη δυτικά του χωριού Μαριές.

Η Ζάκυνθος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, αν και η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη σήμερα (Κυριακή). Ωστόσο, η φωτιά ήδη έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες.

Μιλώντας για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Μαριές, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο με πολλές εστίες που αναζωπυρώνονται και δημιουργούν πρόβλημα», τόνισε ο κ. Νιοτόπουλος και επισήμανε ότι «το στοίχημα είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά έως το βράδυ καθώς στη συνέχεια δεν θα έχουμε ενάερια μέσα».

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 25 οχήματα και 50 πυροσβέστες. Στο νησί υπάρχουν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Από αέρος και μέχρι την έλευση της νύχτας, επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο από την Αναφωνήτρια, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού, όπου κάηκε ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και σοβαρές ζημιές υπέστη μια ταβέρνα. Καταστράφηκαν δε κτηνοτροφικές μονάδες και στρέμματα δασικών εκτάσεων.

 
Οι φλόγες με ύψος πάνω από 20 μέτρα κατέκαψαν επίσης δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες στο νησί, που φέτος το καλοκαίρι δοκιμάστηκε δεκάδες φορές. Χθες απομακρύνθηκαν 25 οχήματα με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχε φτάσει το πύρινο μέτωπο.

Η πυροσβεστική άνοιξε τον δρόμο, ώστε οι τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Στο πολύπαθο νησί εκδηλώθηκαν επίσης φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Καπελέτι- Ανω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς. Σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά πλέον επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

 
Τα υπόλοιπα μέτωπα

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων και Παπαδάτες Πρέβεζας.

Χαμηλή βλάστηση καίει πυρκαγιά στην περιοχή Μολύκρειο, Ναυπακτίας. Επί τόπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 πεζοπόρο τμήμα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος.

Ακόμη, οριοθετημένες είναι οι φωτιές στις περιοχές Καντήλι Μεγάρων Αττικής, Κουβαράς Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στις περιοχές Βολίμες- Σεβέικα Ζακύνθου, Μακρύς Γιαλός Ζακύνθου, Κακή Βίγλα Σαλαμίνας και Προφίλια Ρόδου.


Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς τη Δευτέρα, για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, καθώς και τις Κυκλάδες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: