16.8.17

Εφιάλτης δίχως τέλος...

ΦωτιάΜε πολυσέλιδο αφιέρωμα για τις μάχες στα πύρινα μέτωπα και τη σπέκουλα στις στάχτες, το οποίο περιλαμβάνει ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα, κυκλοφορεί σήμερα η...
«Εφημερίδα των Συντακτών».

Η φωτιά «κατάπινε» τα πάντα...

Στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που μαινόταν μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου, επικεντρώνονταν μέχρι χθες οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. 

Γιατί 72 οχήματα της Πυροσβεστικής με εκατοντάδες άνδρες, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των δήμων, της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας, ερπυστριοφόρα βαρέος τύπου, στρατός, εθελοντές, 3 αεροσκάφη Καναντέρ και 6 ελικόπτερα δεν κατάφερναν να σβήσουν την πύρινη λαίλαπα. 

Ο «στρατηγός άνεμος» είχε ξεφύγει από τον ασκό του Αιόλου και η «μεγαλόχαρη» αδυνατούσε να κάνει το θαύμα της καθώς «παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου-Μικροχωρίου», σύμφωνα με την επιπυραγό, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Αίτημα για διεθνή συνδρομή

Η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα από εστίες φωτιάς, αλλά και στους οδηγούς οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις έμπυρες περιοχές για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Η μεγάλη έκταση και ένταση της πυρκαγιάς, αλλά και η επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών που συνεχίζεται και σήμερα να είναι υψηλή για την εκδήλωση φωτιάς οδήγησαν τη χώρα να υποβάλει αίτημα μέσω του Ευρωπαϊ­κού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα - συγκεκριμένα δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL-415.

Ωστόσο η Γαλλία, που διαθέτει μονάδες εναέριων μέσων στην εθελοντική δεξαμενή των Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, απάντησε αρνητικά καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλές πυρκαγιές στο εσωτερικό της. 

Η πρόληψη και τα αντανακλαστικά απέναντι στις καιρικές συνθήκες

Στην εναλλαγή των ανέμων, στην πυκνότητα της βλάστησης και στο ανάγλυφο της περιοχής που φλέγεται απέδωσε την καταστροφική τροπή που πήρε η πυρκαγιά ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος επίσης τόνισε πως υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση από Πυροσβεστική, αυτοδιοίκηση και ΕΥΔΑΠ, ενώ τον ρόλο τους έπαιξαν και τα μέτρα πρόληψης που είχε λάβει η Περιφέρεια Αττικής.

Εμπρηστικό μπλα μπλα στις στάχτες

Ο επιδερμικός δημόσιος διάλογος που διεξάγεται διαχρονικά στη χώρα για τις δασικές πυρκαγιές «αναζωπυρώθηκε» το τελευταίο τριήμερο με την υπερβάλλουσα αντίδραση της αντιπολίτευσης και την απάντηση κυβερνητικών στελεχών περί οργανωμένου σχεδίου, αναγκάζοντας το μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει «πυροσβεστικά».

Μετά τις κραυγές για ανικανότητα και ανοργανωσιά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε νερό στο κρασί του υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες».

Συνωμοσία ή απλώς δικαιολογίες; 

Αναζητώντας τα αίτια για τις δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο στον ελλαδικό χώρο. Μόνο ως... άγνωστης αιτίας φλεγόμενα αντικείμενα δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη οι δεκάδες πυρκαγιές που κατακαίνε στρέμματα δάσους στον ελλαδικό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι κατά καιρούς θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται πως τείνουν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο ως δικαιολογίες εκ μέρους των υπευθύνων παρά ως στοιχεία έρευνας. Τα πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημερών αλλά και οι δηλώσεις εκατέρωθεν, τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από την αντιπολίτευση, επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα, ακολουθώντας την... παράδοση.

Ατιμώρητο έγκλημα ο εμπρησμός

Αν και οι περισσότερες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδίδονται σε εμπρησμό, σπάνια οι φυσικοί, πόσω μάλλον οι ηθικοί, αυτουργοί εκτίουν ποινή φυλάκισης ύστερα από τη σύλληψή τους. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πρώην υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένα φυσικό πρόσωπο στη Δικαιοσύνη. Μόλις το 6% όσων καταδικάστηκαν για εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ αμελείας κρατήθηκαν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: