30.8.17

Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση εξαγγέλλει σήμερα ο Τσίπρας...

Αλέξης ΤσίπραςH «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017–2019» παρουσιάζεται με ομιλία του πρωθυπουργού στο Μουσείο Μπενάκη. Στοχος του...
τριετούς σχεδίου είναι μια ανεξάρτητη, αποκομματικοποιημένη, αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δύο βασικούς άξονες περιλαμβάνει η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017–2019», τη διοικητική ανασυγκρότηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στόχος της πρώτης, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού, ενώ της δεύτερης, να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Προσλήψεις και ενίσχυση νέου σε ηλικία δυναμικού

Όσον αφορά τον τομέα του προγραμματισμού προσλήψεων στον δημόσιο τομέα σχεδιάζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανάλυσης και αποτύπωσης αναγκών σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του νέου συστήματος ταξινόμησης των δημοσίων υπαλλήλων (κλαδολόγιο).

Αυτό θα βασίζεται στις κατηγορίες θέσεων εργασίας που χρειάζονται και στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση του διοικητικού έργου και όχι στη σύνδεση της θέσης εργασίας με το εκπαιδευτικό επίπεδο των υπαλλήλων.

Επίσης, θα διευθετηθεί το ζήτημα των προσλήψεων συμβασιούχων, με στόχο τον καθορισμό ορθολογικών κριτηρίων στις εν λόγω προσλήψεις, με γνώμονα το ισχύον εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Επίσης, βασική προτεραιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της επόμενης τριετίας αποτελεί η σταδιακή αποκλιμάκωση της δημογραφικής γήρανσης του προσωπικού στο Δημόσιο και η ενίσχυσή του με δυναμικό νέων ηλικιών και δεξιοτήτων. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και άλλους φορείς, θα καταρτίσει πρόγραμμα αξιοποίησης νέου, υψηλών προσόντων δυναμικού, με στόχο την εισαγωγή καινοτομιών και την ανάσχεση του brain drain, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των επιτελικών υπηρεσιών με αποφοίτους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά από τον επόμενο μήνα.

Για την τελική θέση του συστήματος σε λειτουργία, απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών σε συνδυασμό με την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.

Το σύστημα θα υποστηρίζεται από ψηφιακή υποδομή, η οποία θα παρέχει προηγμένες διαδικτυακές υπηρεσίες τόσο για την ενημέρωση των δημόσιων υπαλλήλων, όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Όσον αφορά την επιλογή των προϊσταμένων, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επιλογή και τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ θα προκηρυχθούν οι θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων, Ειδικών Τομεακών Γραμματέων, ώστε περί τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχετικών θέσεων.

Τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται η προκήρυξη θέσεων Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αναμένεται τον Μάρτιο του ίδιου έτους η ολοκλήρωση της επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών, και των προϊσταμένων σε ένα μήνα.

Άλλες δράσεις που περιλαμβάνει η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019» αφορούν την αξιοποίηση και διαρκή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική βελτίωση, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μέριμνα υπάρχει για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας, καθώς και την κωδικοποίηση και την πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: