12.9.17

Έως 100 δις οι οφειλές στην εφορία...

που δεν μπορούν να εισπραχθούν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει μια προσπάθεια να...
δικαιολογήσει την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κατά δύο δις ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φέρνει στη φόρα όλα τα λάθη των τελευταίων ετών σχετικά με τη φορολογική πολιτική. Λάθη που αφορούν τυπικές φορολογικές παραβάσεις, κατάργηση απαλλάγών και εκπτώσεων οδήγησαν στις σημερινές οφειλές που σχεδόν φτάνουν τα 100 δις ευρώ. Από αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο το 1/10.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το ποσό αυτό κυρίως μαζεύτηκε «από τρεις υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης» με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς- καταλήγει η ανακοίνωση- το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν τη δουλειά τους, εντόπισαν τις παραβάσεις και επέβαλαν πρόσθετους φόρους 746 εκατ. ευρώ, αυτά θεωρούνται επισήμως χαμένα από χέρι.

Με την ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΕ πιστοποιεί αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν ακόμη και στην κυβέρνηση: η εφορία βεβαιώνει οφειλές δεκάδων δις. ευρώ οι οποίες δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα η οποία έχει τεθεί στο τραπέζι και από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία όμως δεν κάνει το επόμενο βήμα. Οι Έλληνες φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν κοντά στα 100 δις. ευρώ, τη στιγμή που από αυτό το ποσό είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν τα 10 δις. ευρώ...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: