8.9.17

Το στοίχημα των επενδύσεων «σκοντάφτει» στη γραφειοκρατία...

Το στοίχημα των επενδύσεων «σκοντάφτει» στη γραφειοκρατία – Αλ. Τσίπρας προς Γάλλους επιχειρηματίες: «Θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, επενδύστε!»
-Η ατάκα του Τσίπρα σε στέλεχος της ΤΟΤΑL: «Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία έχουμε και οξύθυμους γείτονες».
-Η ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στον Εμμανουέλ Μακρόν.
-Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης...
Για περισσότερο από μια ώρα ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα δέχτηκαν τις ερωτήσεις Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, σχετικά με...
τις επενδύσεις τους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. 

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος χρειάστηκε να αναχωρήσει για να μεταβεί στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή τη θέση του πήρε ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, με τις ερωτήσεις των επιχειρηματιών να εστιάζονται στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια και στις υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα ήταν η αιτία της κρίσης. Όμως, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, οι οποίες τώρα είναι ισχυρές. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση με στοχευμένες κινήσεις προχωρά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και πως είναι μέσα στο στόχο και έχει βρει τον αλγόριθμο της ανάπτυξης. 

Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος του κ. Τσίπρα με τον εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας υδρογονανανθράκων TOTAL από τον οποίο επισημάνθηκαν οι καθυστέρησεις που υπάρχουν στις ελληνκές διαδικασίες για την προώθηση επενδύσεων. 

Ο κ. Τσίπρας φέρεται αρχικά να μίλησε για τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει αποφασαφηνίσει πως κανείς δεν θα του επιβάλει τι θα κάνει και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πως υπάρχει γραφειοκρατία και ότι ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να περιμένουν. Σημειώνεται πως σε λίγο καιρό από την TOTAL θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο έργο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία έχουμε και οξύθυμους γείτονες» φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, συμπλήρωνοντας πως «χρειάζεται προσοχή». «Υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα τα ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ενδιαφέρον είχε η ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, στον Εμμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η Γαλλία και τι συμβουλεύει την Ελλάδα, με τον Γάλλο πρόεδρο να απαντά: «Δεν θα δώσω συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών είπε μέσα στη συνάντηση για τον Αλέξη Τσίπρα πως πρόκειται για «έναν πολιτικό με μεγάλο θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό, πολλοί λίγοι πολιτικοί στην Ευρώπη το κάνουν αυτό».

«Η Ελλάδα αισθάνεται ασφαλής, όταν υπάρχουν γαλλικές επενδύσεις, γιατί δεν είναι ευκαιριακές», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στους ξένους και στους Έλληνες επενδυτές. 

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε μέσα στην κλειστή συνεδρίαση πως «η Κυβέρνηση μου θα ειναι δίπλα σας σε καθε βήμα να ενθαρρύνει και να λύνει προβλήματα. Θα ήταν ψέμα να έλεγα πως από τη μια ημέρα στην άλλη θα μπορούσαμε να νικήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας ή να επιλύσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς είμαστε σε αυτό το πλαίσιο λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τα δύσκολα είμαστε και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα... Θα είμαι ευτυχής αν αυτή η επίσκεψη πέρα από τα λόγια επιφέρει και την αποφασιστικότητά σας να κάνετε το βήμα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Το είπα και στην αρχή. Δεν θα το μετανιώσετε», κατέληξε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συνάντηση.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: