9.9.17

To «γαλλικό αντίβαρο» στη γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης ...

Ελληνες και Γάλλοι επιχειρηματίες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη ΤσίπραΗ ενεργός γαλλική επιχειρηματική στήριξη εκφράστηκε στη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Ελλάδας με...
κορυφαίους επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Η στήριξη αυτή, όμως, ενδέχεται να λάβει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «γαλλικό αντίβαρο» στη γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης. Ενδέχεται μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, να διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, τότε θα επιδιωχθεί η υπερψήφισή του από την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Νικολά Ντιφούρκ, και τους Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αλέξη Χαρίτση υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η συμμετοχή της τράπεζας στο Ταμείο Συμμετοχών «EquiFund», με 30 εκατ. ευρώ.

Γάλλοι επιχειρηματίες έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης υδάτων, για την αγορά του φυσικού αερίου, για την κατασκευή υποθαλάσσιων δεξαμενών φυσικών πόρων στο Βόρειο Αιγαίο και για την ενίσχυση της γαλλικής αεροναυπηγικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Στην κλειστή συνάντηση στο ΚΠΙΣΝ ο Νίκος Καραμούζης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τοποθετήθηκε επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως η τραπεζική ενοποίηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις στοχευμένες προσπάθειες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωσή τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής «Total», Πατρίκ Πουγιάν, γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του κολοσσού για τον ελληνικό χώρο καθώς -όπως είπε- η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο όλων των αγωγών.

Σημείωσε μάλιστα ότι επίκεινται σχέδια στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την εταιρεία «βασικό σύμμαχο» και παρέθεσε τα σχετικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τον λόγο έλαβαν επίσης εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, στους οποίους ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντώντας στον Θεόδωρο Φέσσα του ΣΕΒ, μίλησε για τις αλλαγές στον εργασιακό νόμο της Γαλλίας. Επισήμανε πως οι οικονομίες στην ευρωζώνη έχουν σημαντικές διαφορές, μιλώντας για ακαμψία και αυστηρότητα που επικρατεί στο γαλλικό νομικό σύστημα. Σημείωσε πάντως ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εξασφαλιστούν πραγματικά εάν καταρτιστούν περαιτέρω.

Ο Μπρουνό Λε Μερ επισήμανε στον Τάσο Τζήκα της ΔΕΘ πως πρέπει να γίνουν μαζικές επενδύσεις στην καινοτομία, πως πρέπει να προκύψουν ευρύτερες συνεργασίες στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολογίας, αλλά και να αρθούν νομικά εμπόδια στη δημιουργία ευρωπαϊκών κολοσσών, που θα ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρότεινε οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με προεξάρχουσες την Ελλάδα και τη Γαλλία, να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για να κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε, η Ευρώπη θα ηττηθεί από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για το «μεταρρυθμιστικό του θάρρος», λέγοντας ότι ύστερα από 15 χρόνια στην πολιτική έχει συμπεράνει πως σπάνια συναντά κανείς έναν πολιτικό που θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας του και όχι ιδιωτικά ή κομματικά συμφέροντα. Ο Μπρουνό Λε Μερ σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο ύψος της Ιστορίας, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «ευπατρίδη» και «statesman»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: