13.9.17

Νέοι κανόνες, νέες προκλήσεις...

Στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, παραδόθηκε χθες η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για...
το 2016, μετά την παρουσίασή της σε δημοσιογράφους λίγο νωρίτερα στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος στην υπόθεση φακελώματος πολιτών από εταιρεία επικοινωνίας για λογαριασμό των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Εφ.Συν.», την οποία χαρακτήρισε τόσο «βαριά και εκτεταμένη που, παρότι δεν έχει γίνει καταγγελία, η Αρχή θα επέμβει αυτεπαγγέλτως».

Ξεκινώντας την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής για το 2016, ο κ. Μενουδάκος έκανε λόγο για μια χρονιά-ορόσημο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση κανόνων προστασίας που ίσχυαν εδώ και 20 χρόνια.

Αναφέρθηκε στον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ε.Ε. από τις 25 Μαΐου 2018, καθιερώνοντας ενιαίο νομικό πλαίσιο σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ακόμη, όπως τόνισε, εφαρμόζεται νέα οδηγία για τη χρήση των δεδομένων σε ζητήματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, νέος κανονισμός για την ασφαλή μεταβίβαση δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ και νέος κανονισμός για την προστασία των τηλεπικοινωνιών. «Η νομοθεσία ενισχύεται, αλλά αυξάνονται και οι κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μενουδάκος.

Μέσα στο 2016 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διεκπεραίωσε 3.105 υποθέσεις, 9% περισσότερες σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων, κάτι που συνιστά επιτακτική, όπως επισημάνθηκε, την ενίσχυση της Αρχής σε προσωπικό, καθώς υπηρετούν 40 υπάλληλοι ενώ προβλέπονται 75 οργανικές θέσεις.

Οι περισσότερες οχλήσεις από τους πολίτες αφορούν θέματα σχετικά με αζήτητη επικοινωνία για διαφημιστικούς σκοπούς (τηλεφωνικά, ταχυδρομικά ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και εισπρακτικές εταιρείες. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 93.000 ευρώ σε 21 περιπτώσεις.


Χαρακτηριστικές υποθέσεις

Κάποιες χαρακτηριστικές υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η Αρχή αφορούσαν καταγγελία για κρυφές κάμερες σε χώρους εργασίας σε εταιρεία και προσφυγές κατά της Google για την κατάργηση συνδέσμων στα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση το ονοματεπώνυμο του προσφεύγοντος (σε περιπτώσεις π.χ. που υπήρχαν αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις). Ακόμη, μέσα στο 2017 εξετάστηκε το θέμα της νομιμότητας της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ.

Εκτός από την έρευνα για την περίπτωση της «χαρτογράφησης»-φακελώματος πολιτών που αντιδρούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται έρευνα και για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, θέμα το οποίο επίσης έχει ανοίξει η «Εφ.Συν.».

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την περίπτωση της πτώχευσης της «Stem-Health Hellas» και έπειτα από αρκετές καταγγελίες ότι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού λειτουργούν χωρίς άδεια από το υπουργείο Υγείας και με άγνωστες συνθήκες φύλαξης των ευαίσθητων δεδομένων...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: