10.9.17

Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

 Αντα Ψαρρά

Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφενός επεκτείνει για ακόμα ένα χρόνο την ισχύ των ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών και...
αφετέρου διευρύνει το φάσμα των εξαιρέσεων από τις ευεργετικές διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης. Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4322/2015 προβλέπει την εξαίρεση όσων καταδικάζονται για εσχάτη προδοσία ή τέλεσαν έγκλημα μέσα στις φυλακές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον «κατάλογο» των αδικημάτων που εξαιρούνται περιλαμβάνονται βαριά κακουργήματα, όπως παιδεραστία, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, βιασμός, μαστροπεία, δουλεμπόριο, σωματεμπορία, αρπαγή, παιδική πορνογραφία, ληστεία μετά φόνου κ.ά.

Παράλληλα, ως μία επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα, η τροπολογία προβλέπει ότι, εκτός από τις παραπάνω εξαιρέσεις για όσους κρατουμένους θεμελιώνουν το δικαίωμα (μετά το απαιτούμενο διάστημα έκτισης ποινής) να ζητήσουν την υφ’ όρον απόλυση αλλά βαρύνονται με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης, δουλεμπορίου, αρπαγής, ασέλγειας κ.ά., το Συμβούλιο θα αποφασίζει για τους όρους της αποφυλάκισης, π.χ. με «βραχιολάκι» ή κατ’ οίκον περιορισμό κ.λπ.

Πριν ακόμα πληροφορηθούν τις αλλαγές αυτές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης στην προσπάθεια να «θεραπεύσει» τις όποιες ατέλειες του νόμου 4322/2015, οι νεοδημοκράτες βουλευτές άρχισαν τις λαϊκίστικες, φοβικές αντιδράσεις με μοναδικό στόχο την απαξίωση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Κίτρινα δημοσιεύματα

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον αρχηγό τους, που ενώ επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιός Ευρωπαίος πολιτικός, έχει κάνει σημαία την κατάργηση του εκσυγχρονισμένου πλαισίου για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την επανένταξη των φυλακισμένων, ζητούν την επιστροφή του απαρχαιωμένου συστήματος των εξοντωτικών ποινών, των φυλακών απομόνωσης για ειδικές κατηγορίες κρατουμένων και τη συνεχή κατασκευή νέων φυλακών.

Συνειδητά και από κοντά τα κίτρινα δημοσιεύματα του φόβου, που -όπως η Ν.Δ.- «συγχέουν» τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα με τα κελιά τρίτου τύπου, δηλαδή τις συνθήκες απομόνωσης και περιορισμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ο αλήστου μνήμης θερινός νόμος Αθανασίου επανέρχεται κάθε φορά ως «μπαμπούλας».

Ενώ κανείς δεν συγκινείται με τις πολλαπλές και συνεχείς αναστολές που δίνονται εξ αρχής σε βαριά καταδικασμένους για κακουργήματα (υπεξαιρέσεις, μαύρο χρήμα, λαθρεμπόριο, μαστροπεία, εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ.), ο αγοραίος λαϊκισμός αντιδρά στις ευεργετικές διατάξεις που εφαρμόζονται για αναπήρους, αρρώστους, ανηλίκους, εξαρτημένους κ.λπ. αλλά και για εκείνους που έχουν ποινές έως 10 έτη και σε κάθε περίπτωση (πέραν των 10 ετών) όχι νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 1/3 της ποινής.

«Ανέξοδες κραυγές»

Ο Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις προκαταβολικές αντιδράσεις των νεοδημοκρατών, δήλωσε:

«Οπως συνηθίζει, η Νέα Δημοκρατία προτρέχει και ασχημονεί. Χωρίς να ξέρει το περιεχόμενο της διάταξης για την αποσυμφόρηση των φυλακών σπεύδει να υψώσει μηδενιστική ρητορική. Και εδώ η κυβέρνηση με γνώμονα το κοινό συμφέρον προωθεί εξίσου την ασφάλεια των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μακριά από το ανεύθυνο εμπόριο του φόβου και την παραπλάνηση της Ν.Δ.

»Αλλωστε, την αληθινή αντεγκληματική πολιτική υπηρετούν μέτρα εξανθρωπισμού και εκσυγχρονισμού του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος και όχι ανέξοδες κραυγές για καταστολή χωρίς εγγυήσεις. Η Νέα Δημοκρατία καλό θα ήταν να διδαχτεί από την κυβερνητική πολιτική».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες διατάξεις με στόχο την αποσυμφόρηση ισχύουν συνεχώς από το 2005, ενώ η χώρα μας καταδικάστηκε πολλές φορές ακριβώς για το θέμα του αδιαχώρητου και των άθλιων συνθηκών, που ευθύνονται, τελικά, και για τις υποτροπές στο έγκλημα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: