27.9.17

Μαξίμου: Μήνυμα στο ΔΝΤ...

Μήνυμα στο ΔΝΤ «να σταματήσει να προκαλεί σύγχυση με τη στάση του» στο θέμα των τραπεζών, και...
στους αρμόδιους θεσμούς «να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες», στέλνει η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το Ταμείο για τη διενέργεια νέων ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ελληνική ραδιοφωνία, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία το φθινόπωρο του 2015, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα ώστε τα ιδρύματα να ανακτήσουν τον ρόλο που χρειάζεται η οικονομία.

Στην ίδια γραμμή, δηλαδή κατά του ενδεχομένου νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης στις ελληνικές τράπεζες, έχουν παρέμβει δημοσίως το τελευταίο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης (με συνέντευξή του στη FAZ) και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας με άρθρο του στους Financial Times.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ανακοινωθούν τον Μάιο θα αποκλιμακώσει την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, το γενικότερο όμως θέμα του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παραμένει μεγάλο αγκάθι. 

Σε αυτό το κλίμα λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν, την πρώτη μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για κλεισμένο ραντεβού του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με τον κ. Τσίπρα να πιέζει για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση απασχολεί το τι θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αν δηλαδή θα μείνει ή θα αποχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και μέχρι στιγμής αποφεύγει όχι μόνο δημόσια σχόλια αλλά και σχόλια στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις. 

Άγνωστο το πότε θα έρθει η Λαγκάρντ στην Αθήνα

Είναι γνωστό ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη αποδεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα και έμενε μόνο η ημερομηνία να γίνει γνωστή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνεννοήσεις είχαν ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο μήνας όμως φεύγει και σήμερα ουδείς - στην Αθήνα τουλάχιστον - γνωρίζει πότε τελικά θα γίνει αυτή η επίσκεψη, η οποία αντικειμενικά έχει χαρακτήρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τη σημερινή στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την πίεση που στο παρασκήνιο ασκεί για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων μέσα στο 2018, τίποτε δεν είναι βέβαιο και, υπ’ αυτήν την έννοια, οι συζητήσεις για την επικείμενη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα θα τελεσφορήσουν εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση στα παραπάνω θέματα...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: