27.9.17

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. υπέρ της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου...

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, προανήγγειλαν οι...
Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το νομοσχέδιο εισήχθη σήμερα (27/09) προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το «πράσινο φως» άναψε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν ανακοινώσει ότι στο εξής, έστω και αν συμφωνούν, δεν θα ψηφίζουν διατάξεις που θα καταψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Στη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την επιφύλαξη ως προς το να μην μπορεί κάποιος νομικά να αλλάζει το φύλο του πάνω από μία φορά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κοινή στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ, με δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Αμυρά. Κατά τάχθηκαν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και ΧΑ.

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», ορίζεται, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Με το ν/σ επιδιώκει για πρώτη φορά η θέσπιση ενός ειδικού νομοθετήματος για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τρανσέξουαλ και τρανς ατόμων.
Αλλάζουν όλα

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία για την αλλαγή της ταυτότητα φύλου απαιτούσε αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, με την οποία θα έπρεπε το κάθε πρόσωπο να δείξει ότι παρακολουθείτο από ψυχίατρο και ότι είχε υποβληθεί σε σχετική επέμβαση.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, προβλέπει πως η καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου ενός ατόμου θα γίνεται σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει, δηλαδή σύμφωνα τον εσωτερικό τρόπο που το ίδιο αντιλαμβάνεται το φύλο του και όχι σύμφωνα με το φύλο που έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο.

Το νομοσχέδιο για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Επίσης, για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερόμενου ενώπιον του δικαστηρίου και η δήλωση θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενδιαφερομένου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: