5.9.17

Η Κομισιόν αδειάζει το ΔΝΤ...


... για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...
Η εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ανίκα Μπράιτχαρτ, εξέφρασε την αντίθεση της σχετικά με την τοποθέτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Να...
τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα.
Το ΔΝΤ , εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε νέα ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού τους και να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ καθώς σύμφωνα με το Ταμείο, υπάρχουν και άλλα «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία δεν φαίνονται.

Η Κομισιόν γνωστοποίησε πως δεν συμφωνεί σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «προτεραιότητα αποτελεί η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και όχι η εκ νέου εξέταση της δυνατότητας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να πιέσει για την άρση της αυξημένης προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, αν δεν υιοθετηθούν οι εκτιμήσεις του σχετικά με το τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Η απόφαση αυτή συνδέεται έμμεσα με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με την Κομισιόν να ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση με αυτό το ενδεχόμενο.

«Ντρίπλα» για τα εργασιακά

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά, παρά τις διαρροές περί «παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα». Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα φέρεται ενοχλημένη από το νομοσχέδιο των εργασιακών που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η τρόικα «έχει αντιρρήσεις» σχετικά με διατάξεις του νομοσχεδίου και στοχεύει και πάλι στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τις συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση, προκειμένου να μην τεθούν αμφιβολίες για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων που έχουν θέσει.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: