6.9.17

Ο «έξυπνος συμβιβασμός» που κομίζει ο Μακρόν...

Image result for Ο «έξυπνος συμβιβασμός» που κομίζει ο ΜακρόνΕνα έμπρακτο – κι ίσως το πλέον ισχυρό έως τώρα – μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στην μάχη εξόδου από τα Μνημόνια, μια – προσεκτική – πρόσκληση προς...
το Βερολίνο κι ένα δομικό στοίχημα για ολόκληρη την Ευρώπη σηματοδοτεί η αυριανή άφιξη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

H επιλογή του γάλλου προέδρου να ανοίξει τον διάλογο για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη από τον λόφο της Πνύκας είναι ενδεικτική των συμβολισμών που θέλει να εκπέμψει. Στην πραγματικότητα εκείνο που θα ήθελε ο Εμμανουέλ Μακρόν θα ήταν να εμφανιστεί, με φόντο την Ακρόπολη και τα θεμελιώδη σύμβολα της δημοκρατίας, ως ο αρχιτέκτονας της επανίδρυσης της ευρωζώνης.

Εχοντας γνώση, ωστόσο, των συσχετισμών ισχύος και του γεγονότος ότι αυτή η “επανίδρυση” προϋποθέτει – τουλάχιστον – την συγκατάθεση του Βερολίνου, συγκρατεί τον πήχη στα όρια του ευρωπαϊκού ρεαλισμού. Και, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, εκείνο που θα επιδιώξει τελικά ο Μακρόν είναι να ανοίξει από την Ελλάδα, την χώρα – σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης – τον διάλογο για έναν «έξυπνο, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό συμβιβασμό”.

Το σχέδιο και τα ανταλλάγματα

Σ' αυτόν τον συμβιβασμό, και με βάση τις επαφές που έχουν ήδη υπάρξει μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου η γαλλική πλευρά βλέπει χώρο για περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη των αποφάσεων, ενισχυμένη αλληλεγγύη, αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης και ασπίδες διαφάνειας. Το αντάλλαγμα, που - πλην εκλογικού απροόπτου στην Γερμανία – θα ορίσει και τα θεμέλεια του νέου γαλλογερμανικού άξονα, θα είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεν πρόκειται σίγουρα για όραμα... επαναστατικών αλλαγών στην Ευρώπη, ακόμη και σ' αυτό το πλαίσιο όμως η Αθήνα έχει λόγους να επενδύει και στην επίσκεψη και στην συμμαχία με την Γαλλία του Μακρόν, η οποία άλλωστε έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί και ο πιο σταθερός υποστηρικτής της Ελλάδας στις μάχες με τους πιστωτές. Η άφιξη, μαζί με τον γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα 40 κορυφαίων γάλλων επιχειρηματιών – ανάμεσά τους και εκείνων των κολοσσών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie – αποτελεί και την έμπρακτη “ψήφο εμπιστοσύνης” στο νέο κεφάλαιο που επαγγέλλεται ο Αλέξης Τσίπρας για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Η επαναβεβαίωση της στήριξης στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους αποτελεί, επίσης, τον πιο ισχυρό μέχρι στιγμής μοχλό πίεσης προς την Γερμανία στην τελική φάση του τρίτου Μνημονίου, ενώ οι θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία της ευρωζώνης που προτείνει ο γάλλος πρόεδρος συνιστούν, εν μέρει, και την πολιτική δικαίωση της Ελλάδας μετά τον μεγάλο εκβιασμό του 2015.

Το «ευρωπαϊκό εργοτάξιο» του Μοσκοβισί

Ενδεικτικό του προσανατολισμού και της εμβέλειας αυτών των αλλαγών είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος την Δευτέρα είχε συνάντηση και με τον ίδιο τον Εμμανουέλ Μακρόν.
«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια, δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί προσθέτοντας:  «Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών».

Για να καταλήξει, δίνοντας και το στίγμα προθέσεων της νέας γαλλικής ηγεσίας:  «Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση των αλλαγών στην ευρωζώνη σε μια γραμμή πολύ κοντά σ' αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου.... Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ' έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά». Οι κινήσεις και οι προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί αφορούν κυρίως την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, την αλλαγή της λειτουργίας του, εξόχως αντιθεσμικού, Eurogroup, την σύσταση θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και τον ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το μείζον ερώτημα είναι το πώς και σε ποιο βαθμό αυτός ο “έξυπνος συμβιβασμός” μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον και με απτό αντίκρισμα. Με αυτό το δεδομένο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά το διήμερο της παρουσίας Μακρόν στην Αθήνα θα καταθέσει και ελληνικές προτάσεις για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη ενώ το κυβερνητικό επιτελείο προσβλέπει και στην θεμελίωση κάποιων ελληνο-γαλλικών επιχειρηματικών deals που θα μπορούσαν να εκπέμψουν ισχυρά μηνύματα κυρίως σε ό,τι αφορά το κρίσιμο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων...


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: