9.9.17

Μήλον της έριδος η εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία...

foreΣτην πραγματικότητα, αυτό που διχάζει τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα είναι η εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψήφος, όσο...
και η εξ’αποστάσεως ταυτοποίηση κάθε συμμετέχοντα στην διαδικασία.

Η Χαριλάου Τρικούπη συζητά τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως ψήφου, εφόσον όμως υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ζητά, μάλιστα η ταυτοποίηση κάθε συμμετέχοντα να γίνεται με μία τουλάχιστον αυτοπρόσωπη εμφάνιση, έστω και πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία ψηφοφορίας, προκειμένου να πάρει ο  ίδιος τον μυστικό κωδικό του (ΡΙΝ), με τον οποίο και θα μπορεί να ψηφίσει, από όπου και αν βρίσκεται την Κυριακή των εκλογών. Το ίδιο πρεσβεύουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, που εξετάζει όμως και το ενδεχόμενο εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας χωρίς προηγούμενη αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ψηφοφόρου.

Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης, κυρίως από την πλευρά του Ποταμιού, εκτιμούν πως όσοι ζητούν προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία, τη ζητούν πρωτίστως για να …μη γίνει, αφού θεωρούν ότι ακόμα και αν προβλέπεται ως διαδικασία, θα συμμετέχουν πολύ λίγοι. «Αν χρειαστεί να πάνε εκεί, ποιο είναι το νόημα;», αναρωτιούνται, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν απευθείας την Κυριακή.

Προτείνουν, εξάλλου, να προβλέπονται όλες οι ‘δικλείδες ασφαλείας’ που πιστοποιούν έναν πολίτη, όπως απαιτούνται επί παραδείγματι για μία τραπεζική συναλλαγή, όπως το σκανάρισμα της ταυτότητας του ενδιαφερομένου και την τοποθέτηση της χρεωστικής του κάρτας, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρχει και επιπλέον έλεγχος από τους τεχνικούς, που θα υποχρεώνονται να τους παίρνουν τηλέφωνο για να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της παραδοσιακής μεθόδου ψηφοφορίας, επιμένουν ότι μία τέτοια λογική, μπορεί να αποδειχθεί …επικίνδυνη. Είναι δυνατόν, λένε, κάποιος να συγκεντρώσει τον αριθμό του Δελτίου Ταυτότητας και τις πιστωτικές κάρτες πολλώνφίλων του και να ψηφίσει πολλές φορές, ακόμα και αν πρόσκειται στη ΝΔ, το ΚΚΕ, ή και τη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν αποκλείουν να στηθούν ολόκληροι μηχανισμοί αντιπάλων, προκειμένου να προκαλέσουν κακό στην παράταξη. Επιπλέον, φοβούνται τον κίνδυνο δημιουργίας κόμματος του ‘καναπέ’, όπου τα μέλη και οι φίλοι του δεν θα συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, ούτε με το στοιχειώδες, να… σηκωθούν από τον καναπέ τους και να παρουσιαστούν αυτοπρόσωπα για να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο κόμμα που θέλουν να συνδιαμορφώσουν. «Θέλουμε τη φυσική παρουσία, γιατί απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε ψηφοφόρους», λένε, μεταξύ άλλων...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: