7.9.17

ΣτΕ: Αρμοδιότητα του ΕΣΡ ο αριθμός των εργαζομένων στα κανάλια...

Επιβεβλημένη θεωρεί το ΣτΕ τη διατύπωση γνώμης του ΕΣΡ για τον αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που...
θα διεκδικήσουν άδεια στον υπό σχεδιασμό διαγωνισμό. Η υπ’ αριθμ. 820/2017 απόφαση του ΣτΕ, για την οποία είχε γράψει το «Π» στις 14 Μαΐου, δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Έχοντας ως άξονα την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 2α του ν. 4339/2015, όπως κρίθηκε από την Ολομέλεια για την ανάληψη της διαδικασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και όχι από το ΕΣΡ, κρίνει πως η Αρχή πρέπει να αποφανθεί και για τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων.

Το ΣτΕ κρίνει πως «παρακάμπτεται η αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ κατά τη διαδικασία της εν λόγω αδειοδότησης, η οποία περιλαμβάνει και την αρμοδιότητα αυτού για τον καθορισμό του ελαχίστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ανά ειδικότητα και κατηγορία των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, αφού ο καθορισμός αυτός αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στην εν λόγω διαδικασία αδειοδότησης και ως τέτοια εντάσσεται στην όλη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία πρέπει να καθορίζεται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα από το ΕΣΡ».

Το ΣτΕ δεν κρίνει αντισυνταγματικό το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων ανά κανάλι γενικής στόχευσης, παρά μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΕΣΡ.

Με βάση την υπ’ αριθμ. 820/2017 απόφαση του ΣτΕ, το ΕΣΡ θα πρέπει πλέον να αποφανθεί και για τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων. Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί δημοσίως εντός Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Κουτρομάνος. Μέχρι σήμερα έχει αποφασίσει -και είχε και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού- για τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε επτά και στο τίμημα των 35 εκατ. ευρώ για την έναρξη της δημοπρασίας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε ζητήσει να μην υπάρχει ελάχιστο όριο εργαζομένων και κάθε κανάλι να αποφασίζει κατά το δοκούν. Είναι ενδεικτικό πως το προηγούμενο διάστημα, πριν τις αποφάσεις του ΕΣΡ, ορισμένα από τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως το Star, προχώρησαν σε απολύσεις. Απομένει, λοιπόν, να διευκρινιστεί και αυτό το σημείο του αριθμού των εργαζομένων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει κάποιο εμπόδιο ως προς την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, καθώς το ΕΣΡ θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία...


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: