29.9.17

Τι μπορεί να δείχνει η πλημμύρα στη Σαμοθράκη...

Σαμοθράκη
Ελα ντε! Τι άραγε μπορεί να δείχνει η πλημμύρα της Δευτέρας στη Σαμοθράκη; Τι να δείχνει; Το...
επισημαίνει ήδη, από την αρχή του ρεπορτάζ, ο Νίκος Φωτόπουλος, χθεσινή «Εφ. Συν.»: «Στην ανυπαρξία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδίδεται το μέγεθος της καταστροφής».

Εβρεχε δώδεκα ώρες συνεχώς. Στον οικισμό της Χώρας της Σαμοθράκης, επισημάνθηκε, καταλήγουν τέσσερα ρέματα χωρίς ικανό δίκτυο απορροής για δωδεκάωρη βροχόπτωση, άρα φερτά υλικά, λάσπη, βράχια και λοιπά και όποιον πάρει ο Χάρος. Που ευτυχώς δεν πήρε ζωές. Πήρε όμως –και άντε βρες τα– τα αρχεία του δημαρχείου και «τραυμάτισε» σοβαρά (του ρεπόρτερ το πικρό λογοπαίγνιο) το Κέντρο Υγείας.

Μήπως όλες αυτές οι αρνητικές ενδείξεις, που οδήγησαν στα καταστροφικά επακόλουθα της Δευτέρας, δεν είναι μόνο «προνόμιο» της Σαμοθράκης; Μήπως υπάρχουν πολλές «Σαμοθράκες» στη χώρα, εκτός από τη Χώρα Σαμοθράκης, που περιμένουν την κατάλληλη… ευκαιρία για να δείξουν σε πόσο σαθρά θεμέλια στηρίζουν τον εφησυχασμό τους;

Ευτυχώς, όχι όλες. Διαβάζω στο ίδιο ρεπορτάζ, ότι ανάλογη βροχόπτωση στη Θάσο δεν είχε ίδια επακόλουθα, γιατί και τα ρέματα ήταν καθαρά και τα αντιπλημμυρικά έργα εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Λέει κάπου ο Παλαμάς (νομίζω στον «Δωδεκάλογο»· ας δίνουμε, ενίοτε, λίγο χώρο στη μνήμη, που την υποδουλώσαμε στο Ιντερνετ και πατάμε enter για να μάθουμε πως αύριο είναι Σάββατο): «Αν είμαι κόσμος χαλαστής, είμαι και κόσμος πλάστης…».

Λέω, μήπως ήρθε η ώρα, σιγά σιγά, να αλλάζουμε τις αναλογίες. Να κάνουμε καταγραφές και αποτυπώσεις, διοίκηση και αυτοδιοίκηση, τι θέλουμε, τι μας λείπει, μήπως και λιγοστέψουμε τους χαλαστές κι αβγατίσουμε τους πλάστες, αλλάζοντας την κοινοτοπία της πλήξης: τα ίδια κάθε χρόνο…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: