22.9.17

Το πραγματικό δημόσιο συμφέρον...

Ακόμη και ένας μαθητής θα απαντούσε με ευκολία στην ερώτηση «ποια είναι η δουλειά μιας κυβέρνησης;» Δουλειά μιας...
κυβέρνησης είναι να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα: για να το προασπιστεί, πρέπει πρώτα να το προσδιορίσει, αφού αυτή η νομική έννοια -αν και συνταγματικά κατοχυρωμένη- επιδέχεται αξιολογήσεις, ερμηνεύεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών συσχετισμών και ταξικών συγκρούσεων.

Αυτό ακριβώς καλείται η κυβέρνηση να κάνει και στην περίπτωση των Σκουριών: να σταθμίσει και να ερμηνεύσει την έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Και αυτό σημαίνει να πάρει αποφάσεις που θα προστατεύουν και τους 18.294 κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη και τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Μέχρι τώρα ο δημόσιος «διάλογος» που αναπτύσσεται στους τηλεοπτικούς «άμβωνες» περιορίζεται στην «επένδυση» και τις 1.079 θέσεις εργασίας σε μια εταιρεία (τόσες είναι τελικά, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ μας, μολονότι αυξομειώνονται σαν μαγική εικόνα).

Από το τηλεοπτικό κάδρο εξαιρούνται οι επιχειρηματίες και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται και εργάζονται στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία. Για αυτές τις θέσεις εργασίας, κανένας δεν εξερράγη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Γι' αυτή την παραγωγική δραστηριότητα, που θα αφανιστεί, κανένας δεν απείλησε με τελεσίγραφα.

Η ΒΑ Χαλκιδική, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα από αυτά. Το 384 π.Χ. στα Στάγειρα γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Το 2016 ανακηρύχθηκε από την Unesco «Παγκόσμιο έτος Αριστοτέλη» αφού συμπληρώθηκαν 2.400 χρόνια από τη γέννησή του.

Μόνο πέρσι τον Ιούλιο επισκέφθηκαν τη χώρα μας 3.000 Αριστοτελιστές και καθηγητές Φιλοσοφίας από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας.

Στη ΒΑ Χαλκιδική βρίσκεται επίσης η διώρυγα του Ξέρξη, ένα από το μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Εκεί, τέλος, βρίσκεται το Αγιον Ορος με την υπερχιλιετή ιστορία του, τα μοναστήρια του -αρχιτεκτονικά αριστουργήματα- και τα τεράστιας ιστορικής αξίας κειμήλια.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να δράσουν και να πάρουν αποφάσεις στο όνομα όλων των κατοίκων, του περιβάλλοντος, της Ιστορίας. Κυρίως, όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι λογοδοτούν όχι μόνο στους πολίτες σήμερα, αλλά και στις γενιές που θα έρθουν...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: