27.9.17

Η Μέρκελ προετοιμάζει το «παιδί» της για διάδοχο του Σόιμπλε…

Αν και μέχρι τη σχετική… υπογραφή, ο καθένας μπορεί να διατηρεί τις αμφιβολίες του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει να έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι αλλαγής σελίδας, ώστε από...
θεματοφύλακας της γερμανικής οικονομίας, να αναλάβει θεματοφύλακας των δημοκρατικών Θεσμών, ως νέος Πρόεδρος της καινούριας Μπούντεσταγκ. Εκεί όπου οι ακροδεξιοί του AfD εμφανίζεται “σαν έτοιμοι από καιρό” για να επικοινωνήσουν τον βαθιά διχαστικό και επικίνδυνο λόγο τους.

Το ενδιαφέρον φυσικά εστιάζεται στο ποιός θα διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ηνία της γερμανικής οικονομίας. Δηλαδή, της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, και μιας από τις πλέον παρεμβατικές και “αδιάβροχες” του πλανήτη.

Τα ρεπορτάζ και οι… αγωνίες αφήνουν παράθυρο ανοικτό για το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, που θα έχουν τον ρόλο του κεντρικού κυβερνητικού συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών. Η Άνγκελα Μέρκελ όμως, και όσοι άλλοι κατανοούν τις πολιτικές προτεραιότητες του γερμανικού έθνους, διαβλέπουν ότι πολύ δύσκολα το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει… κόμμα.

Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το “πνεύμα Σόιμπλε”, που επί της ουσίας είναι “πνεύμα Μέρκελ” στο… ελαφρώς σκληρότερο και κυνικά ωμό, θα συνεχίσει να σεργιανίζει στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και με τον πολιτικό προϊστάμενο της Οικονομίας να προέρχεται από τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Η Μέρκελ ωστόσο φαίνεται ότι έχει άλλα σχέδια στο μυαλό της. Να παραχωρήσει στους κυβερνητικούς εταίρους της το υπουργείο Εξωτερικών, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στις κυβερνήσεις συνεργασίας, και στο υπουργείο Οικονομικών να… παρκάρει ως διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το “παιδί” της. Τον σημερινό διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, που λόγω της θητείας του ως διαδόχου του Άξελ Βέμπερ, δηλαδή εκεί όπου τον… επέβαλε το 2011 η Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα χάσει χρόνο για να συνεχίσει την ίδια ρότα στη γερμανική οικονομία.

Ο Βάιντμαν, προοριζόταν μέχρι πρότινος για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τη στιγμή που η Μέρκελ θα αποφάσιζε να προχωρήσει σε διαζύγιο με τον άλλοτε κεντρικό τραπεζίτη της Ρώμης, που στα χρόνια της παρουσίας του στη Φρανκφούρτη εξελίχτηκε σε φωνή ηθικής συνείδησης των ευρωπαϊκών λαών, στην εποχή της μεγάλης κρίσης.

Προτού αξιοποιηθει στη Μπούντεσμπανκ, ο Γενς Βάιντμαν ήταν στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, με τον σχετικό… αστικό μύθο να επιμένει ότι τον προόριζε για μελλοντικό διάδοχό της.
Σήμερα, σε ηλικία 49 ετών, αν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, θα μπορεί να ξαναπιάσει το νήμα της Ιστορίας με εκείνο το σενάριο...

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: