27.9.17

Συνεχίζονται οι συναντήσεις και πρωτοβουλίες για τη ρύπανση...

Να φέρουν σε επαφή κρατικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους με τον επικεφαλής του...
Συντονιστικού Οργάνου , υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, ζήτησε την Τρίτη από τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει ανακοινώσει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μετά τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό κόλπο.

Ο Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε με την πρέσβη του Ισραήλ Irit Ben Abba, την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Kate Smith και με τον πρέσβη της Νορβηγίας Jorn Gjelstad. Οι τρεις πρέσβεις ενημερώθηκαν για το περιστατικό στο Σαρωνικό κόλπο και την πρόοδο των ενεργειών των ελληνικών αρχών σχετικά με την απορρύπανση του βυθού, των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διερευνηθεί εάν ενδεχόμενη αξιοποίηση της δικής τους σχετικής πείρας, επιστημονικής μεθοδολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιπρόσθετη αξία σε σχέση με τη συμβολή των ελληνικών επιστημονικών φορέων, που ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια απορρύπανσης. Οι τρεις πρέσβεις επιβεβαίωσαν την προθυμία των κρατών τους για άμεση συνεργασία και μεταφορά πείρας και τεχνογνωσίας.

Παράλληλα ο Π.Κουρουμπλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών του Σαρωνικού Κόλπου με τη συμμετοχή εκπροσώπων και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς για την πορεία του έργου της απορρύπανσης και τους ζήτησε να συμβάλουν με προτάσεις που αφορούν τόσο στις επιστημονικές μεθόδους απορρύπανσης του βυθού και των ακτών όσο και στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσίες του Υπουργείου. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξετασθούν οι προτάσεις των φορέων...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: