8.9.17

Με θετική ατζέντα στη ΔΕΘ...

Με θετική ατζέντα στη ΔΕΘ – Έξοδος από το μνημόνιο, ανάπτυξη για όλους, εξαγγελίες για… μερικούς - MediaΈξοδος από το μνημόνιο, ανάπτυξη για όλους, εξαγγελίες για... μερικούς...

Το στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από το τούνελ των μνημονίων και ό,τι εξαγγελίες είναι δυνατόν να...
χωρέσουν σε αυτό, θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε γενικές γραμμές, το φετινό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται κάθε άλλο παρά ενισχυμένο, ωστόσο, το ευτυχές για την κυβέρνηση είναι πιθανότατα ότι η άνοδος στη Θεσσαλονίκη έρχεται αρκετά πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να κάνει κάποιες εξαγγελίες μακριά από τον χρονικό ορίζοντα έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, η οποία ενδέχεται να φέρει ανατροπές σε κάποιες απ’ τις εξαγγελίες – ήδη διαμορφώνεται μια τέτοια αίσθηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το δημόσιο και τα εργασιακά.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι εφικτό:
• να τηρηθεί ο κυβερνητικός (και εν πολλοίς συμφωνημένος με τους έξω) οδικός χάρτης μέχρι την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Όπερ μεθερμηνευόμενον, να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση γρήγορα και να ακολουθήσουν οι επόμενες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές.
• να υπάρξει οριστική έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, χωρίς να χρειάζεται νέο πρόγραμμα ή επέκταση του τρέχοντος και, στη συνέχεια, η χώρα να εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Βέβαια, αν και η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει τη διάκριση μεταξύ του τέλους των μνημονίων και του τέλους της εποπτείας ή επιτροπείας, ήρθε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί να το κάνει, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Ο επίτροπος παρέπεμψε στο άρθρο 14 του κανονισμού για την εποπτεία (οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική) μετά από πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι αυτή συνεχίζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος, και δη εως ότου εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει την εκτίμηση ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούν να «εξουδετερώσουν» τρόπον τινά τις συνέπειες της εποπτείας, ότι, δηλαδή, δεν θα είναι αισθητή στον βαθμό που είναι σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εντυπώσεις μιας νομοτελειακής πορείας προς την ανάπτυξη, αναμένεται να ξεδιπλώσει μια θετική ατζέντα, αξιοποιώντας όλους τους θετικούς οικονομικούς δείκτες του τελευταίου διαστήματος (με πιο πρόσφατα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, που δείχνουν αναπτυξιακές τάσεις σε σχέση με το προηγούμενο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), τις θετικές ειδήσεις κι εξελίξεις (από την έξοδο στις αγορές και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ως την επίσκεψη Μακρόν), καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε πεδία εντός κι εκτός του μνημονίου.

Όλοι χωράνε
Το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, τα εγκαίνια οδικών αξόνων, τις επαφές με παραγωγικούς φορείς, κ.λπ., είναι ότι η ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ τους χωράει όλους, δηλαδή και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και τους επενδυτές και μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εργαζόμενους (με ένα ερωτηματικό για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – για τους δεύτερους πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για την ελάφρυνση από τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που επωμίστηκαν το προηγούμενο διάστημα). Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτά μπορούν να υποστηριχθούν και με αριθμούς…

Είναι ενδεικτικό ότι:
• Από τη μία, στην παρουσίαση του σχεδίου για την διοικητική ανασυγκρότηση του δημοσίου εξήγγειλε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από τα μέσα του ‘18 και μετά – κάτι που όμως θα πρέπει να περάσει στον προϋπολογισμό του 2018, όπως έχει ήδη πει, ο οποίος θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.
• Από την άλλη, έκανε ανοίγματα στην επιχειρηματικότητα, επιχειρώντας να μπει σε «χωράφια» που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ η καλλιεργούμενη ρητορική υπέρ των επενδύσεων επέχει θέση υποσχέσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα, είτε πρόκειται για δημόσιο είτε για ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνδέσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας με ορισμένες βασικές παραμέτρους:
• Την προσέλκυση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και νέων επιστημόνων για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και με στόχο την ανάσχεση της «φυγής εγκεφάλων» στο εξωτερικό.
• Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και, ταυτόχρονα, θα κινείται στις αρχές περί «δίκαιης ανάπτυξης» και θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας.
• Την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, κ.λπ.).

Εκλογές το 2019
Να σημειωθεί πάντως ότι, παρ’ όλο που, ενδεχομένως, κάποιες από τις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός (π.χ. προσλήψεις στο Δημόσιο) προϊδεάζουν πολλούς για προεκλογική προετοιμασία εν όψει ενδεχόμενων εκλογών το 2018, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην γραμμή «2+4», δηλαδή ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ενώ θα υποστηρίξει ότι είναι εφικτή και δεύτερη τετραετία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλα τα σχετικά σενάρια για πρόωρες εντός του 2018ν μετά από αποτυχία της τρίτης αξιολόγησης...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: