29.9.17

Οι «εκλεκτοί» και οι άλλοι…

Αρχιερατικές εκλογές με διλήμματα και προβληματισμούς…

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου περι εκλεκτών υποψηφίων για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις Καβάλας και Μετεώρων.

Η...
δήλωση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο στα Εκκλησιαστικά χρονικά, εκτός από το ότι κατάργησε τη μυστική ψηφοφορία, για τη συνοδική αξία της οποίας θεματοφύλακας ήταν ο ίδιος ο Μακαριοτατος Αρχιεπίσκοπος, ακύρωσε ουσιαστικά τον κατάλογο των εκλογίµων προς Αρχιερατεία, δοθέντος ότι όλοι , εκτός από τους «εκλεκτούς», δεν είναι ικανοί να ποιμάνουν τις Μητροπόλεις αυτές.

Το γεγονός αυτό, όμως, έχει προκαλέσει και έντονη δυσφορία στην Ιεραρχία για το πραγματικό κίνητρο της δημόσιας αυτής δήλωσης.

Οι γνώμες θέλουν επικρατέστερα δυο σενάρια

Το πρώτο θέλει την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αναβίωση της επικυριαρχίας επι των Νέων Χωρών.

Το δεύτερο που φαντάζει επικρατέστερο έχει να κάνει με την ενίσχυση κάποιων πατρώνων, εκκολαπτόμενων υποψηφίων για την μελλοντική διαδοχή του ίδιου του Αρχιεπίσκοπου .

Προφανως είναι τόσο ισχυρές οι πιέσεις , ώστε έφτασε η Αρχιεπισκοπή στο σημείο και προς ικανοποίηση των πάτρωνων των 2 υποψηφίων , να δημοσιοποιήσει κάτι που αντιβαίνει σε κάθε εκκλησιαστική λογική.

Και εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε τα διλήµµατα, που δημιουργούνται στους Ιεράρχες είναι προφανώς πολλά.

Δηλαδή, από τώρα και στο εξής, όποιοι «βάζουν το µαχαίρι στο λαιµό» Θα εκλέγουν Μητροπολίτες;
Η ελεύθερη γνώµη των Αρχιερέων αντικαθίσταται µε το «έτσι θέλω» ορισµένων;
Η αδηφαγία και η αμετροέπειά κάποιων Θα ταπεινώνει τους έν ζωή μητροπολίτες που βιώνουν πισω από την πλάτη τους αυτό το απροκάλυπτο παιχνίδι διαδοχής τους ;

Η Εκκλησιαστική πορεία των τελευταίων δεκαετιών έχει καταδείξει ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε πάντα την άποψή του για την εκλογή ενός νέου Μητροπολίτη (κάτι ουσιαστικό για τη ζωή της Εκκλησίας), όμως οι Αρχιερείς έπρατταν αβίαστα το θεάρεστο χρέος τους.

Έτσι σε άλλη περίπτωση, που ασκήθηκαν πιέσεις, όχι βέβαια αυτού του ύφους, η Ιεραρχία αντέδρασε αυτόματα και, αντί να εκλεγεί σε Μητρόπολη της Δυτικής Μακεδονίας εκείνος που με πίεση προτάθηκε, εξελέγη ο εκλεκτός που ενέπνευσε την πλειοψηφία των Αγίων Ιεραρχών.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τελικά εάν η Ιεραρχία έχει τη δύναμη να απαλλάξει στο μέλλον τον Αρχιεπίσκοπο από παρόμοια διλήμματα και πέρα από κάθε Δεοντολογία, παρεμβάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: