12.9.17

Σταθάκης για Εl dorado: «Στη διαιτησία θα ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταθάκης
Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» προϋποθέτει «δύο απαράβατους κανόνες» που θα διασφαλίζουν «τους περιβαλλοντικούς όρους» και «το...
όφελος της ελληνικής οικονομίας», κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, που αναμένει τη διαιτησία «για να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα» που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον "realfm 97,8"

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: «Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί, υπενθυμίζω, ότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές». Και εξήγησε: «Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία».

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Σταθάκης είναι πως «η εταιρία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία. Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης», τόνισε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαιτησίας, ο Γ. Σταθάκης είπε πως «βγαίνει αυτήν την εβδομάδα» και πως «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο», άρα «προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρία».   

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της επένδυσης.

Αντίθετα οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές δεν θα εκδοθούν εφόσον εκκρεμεί η διαιτησία μεταξύ των δύο πλευρών.  

«Η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες»

Χθες, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας, ο κ. Σταθάκης, δήλωνε: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια πληθαίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο για την εταιρεία, η οποία είδε στις αρχές Αυγούστου τη μετοχή της να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων, ενώ οι χρηματιστηριακές απώλειές της ξεπέρασαν το 50% από τον Ιανουάριο του 2017. Η μετοχή της μπόρεσε να ανακάμψει για λίγο κατά τα μέσα Αυγούστου, όταν υπήρξε μια συγκυριακή αύξηση διεθνώς της τιμής του χρυσού (ασφαλές καταφύγιο επενδυτών σε περιπτώσεις κρίσεων) λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: