13.9.17

Ο Γιούνκερ παρουσιάζει το όραμά του για την Ε.Ε...

LIVE...

Το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει στην Ολομέλεια του...
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δίνοντας έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει η Ε.Ε. από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019, εκτιμά ότι αρκετά διήρκεσε η ανάπτυξη πολεμικής μεταξύ κρατών-μελών και πως ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές.

Πολιτικοί αναλυτές στο Στρασβούργο παραλληλίζουν τις προτάσεις του με εκείνες του Ζακ Ντελόρ την δεκαετία του '90 σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «εμβάθυνση πολιτικής ενοποίησης» της Ευρώπης.

Η ομιλία του εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεν στο πλαίσιο των 5 σεναρίων που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο ως "Λευκή Βίβλος" στην Σύνοδο της Ρώμης για την 60ή επέτειο των Συνθηκών, αλλά ίσως ακουσθεί και ένα 6ο που ο ίδιος είχε αποκλείσει την τελευταία στιγμή, δηλώνοντας ότι σε εκείνη τη συγκυρία «αν το είχε κάνει θα είχε καεί». Αυτό το έκτο σενάριο δεν φαίνεται πάντως να έχει ολοκληρωθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: