5.10.17

Νέα έσοδα για την ΕΕΤΤ...

από το «ψηφιακό μέρισμα 2»...

Το επόμενο μεγάλο βήμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, όπως το περιγράφει και η ίδια στη Βουλή των Ελλήνων, είναι η...
προετοιμασία για τη χορήγηση του δεύτερου μεγάλου κομματιού των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα 700MHz, του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος 2». Πρόκειται για το φάσμα που θα κοπεί από την τηλεόραση και θα δοθεί με διαγωνιστική διαδικασία στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη του 5G. Η ΕΕΤΤ συμμετέχει ήδη στην επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η χρονική περίοδος για την απόδοση του μερίσματος εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στην ψηφιακή τηλεόραση.

Η ΕΕΤΤ στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της, που παραδόθηκε στη Βουλή, τονίζει πως τα έσοδά της από τις δημοπρατήσεις, τα πρόστιμα και τα τέλη αποτελούν δημόσιο έσοδο, καθώς το 80% κατευθύνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Και το τελευταίο διάστημα με τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ έγιναν σημαντικές δράσεις, όπως η επιδότηση των παραμεθόριων περιοχών για την προμήθεια δορυφορικών δεκτών προκειμένου να φτάσει το ψηφιακό σήμα σε σημεία που δεν καλύπτει η Digea.

Από το 2003 που η ΕΕΤΤ άρχισε να αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων της έως και το 2015 έχει συνεισφέρει 582,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τους διαγωνισμούς των συχνοτήτων σε όλο το ραδιοφάσμα από το 2001 μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ΤΑΙΠΕΔ 1,418 δισ. ευρώ.  Εξαιρετική σημασία έχει το ότι από αυτό το τεράστιο ποσό η ραδιοτηλεόραση, με τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea το 2014, έχει αποδώσει μόλις 5,1 εκατ. ευρώ!  Οι συχνότητες παραχωρήθηκαν για 15 χρόνια έναντι 18,6 εκατ. ευρώ και μετά την πρώτη δόση ακολουθούν άλλες τρεις δόσεις προς την ΕΕΤΤ.

Τα περισσότερα χρήματα, όπως φαίνεται στους πίνακες της Αρχής, τα πλήρωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με μεγαλύτερο το ποσό των 664,1 εκατ. ευρώ το 2001 και των 374,3 εκατ. ευρώ το 2015. Η παραχώρηση του τηλεοπτικού φάσματος των 800 MHz στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για το 4G το 2015 απέδωσε στην ΕΕΤΤ 333,4 εκατ. ευρώ.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επισήμανση της ΕΕΤΤ πως για το 2016 θα έπρεπε να αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 34,1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποδόθηκαν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΕΕΤΤ προς τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι, το ποσό αυτό παραμένει στα αποθεματικά της...


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: