8.10.17

Πήρε τα λεφτά και... τρέχει...

Εκλέχθηκε υποτίθεται για να υπηρετήσει το κοινό καλό, στην πραγματικότητα όμως υπηρετεί κυρίως την τσέπη του.

Ο λόγος για...

τον σημερινό πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson, η συμπεριφορά του οποίου κατά τη διάρκεια της τραπεζικού κραχ στη χώρα του το φθινόπωρο του 2008 αν μη τι άλλο προκαλεί.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έφερε χθες στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian, ο Benediktsson έσπευσε να ξεφορτωθεί όλες τις εναπομείνασες θέσεις του σε επενδυτικό κεφάλαιο της κορυφαίας τράπεζας της Ισλανδίας Glitnir λίγες ώρες πριν η τελευταία καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008 και η κυβέρνηση αποκτήσει τον έλεγχό της.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ακόμη ότι ο τότε βουλευτής του ιρλανδικού κοινοβουλίου διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την ηγεσία της Glitnir -και είχε πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση- αλλά και ότι εκτός του ίδιου και άλλα μέλη της οικογένειάς του ρευστοποίησαν έγκαιρα πριν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, γλιτώνοντας από ζημιές αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων κορονών.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2008, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής Lehman Brodthers, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας Glitnir, Kaupting, Landsbanki χρεοκόπησαν αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες υποχρεώσεις ίσες με το 11πλάσιο του ισλανδικού ΑΕΠ και βυθίζοντας τη νησιωτική χώρα σε μια πρωτοφανή ύφεση.

Το Χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ υποχώρησε 97% ενώ το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, έχασε τη μισή της αξία.

Τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν χθες δείχνουν ότι στις 2 Οκτωβρίου, 4 ημέρες πριν οι τράπεζες περάσουν στα χέρια του κράτους και τεθούν υπό ειδική διαχείριση -οδηγώντας σε τεράστιες ζημιές τους πιστωτές τους- ο Benediktsson ρευστοποίησε θέσεις ύψους 30 εκατ. κορονών από το επενδυτικό κεφάλαιο Sjoour 9 της Glitnir, ενώ οι υπάλληλοι της τράπεζας έδωσαν οδηγίες και για τη ρευστοποίηση θέσεων ακόμη 21 εκατ.κορονών στις 6 Οκτωβρίου.

Την ίδια ημέρα και ώρες πριν κρατικοποιηθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες ρευστοποιήθηκαν και θέσεις μεγέθους ενός δισ. κορονών στο ίδιο κεφάλαιο, που ανήκαν στον θείο του σημερινού πρωθυπουργού.

Τα έγγραφα έδειξαν ότι ο Benediktsson βρισκόταν εκείνη την ημέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα στελέχη της Glitnir και πιθανότατα γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο Benediktsson, που αργότερα διετέλεσε μέλος της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου, αρνήθηκε ότι έπραξε κάτι παράνομο.

Δήλωσε ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση και ότι δεν γνώριζε την απόφαση των αρχών για εκκαθάριση των τραπεζών και μη κάλυψη των θέσεων των επενδυτών τους.

Τα ντοκουμέντα δείχνουν όμως ότι 4 μέρες πριν από την πώληση του μεριδίου του στο Sjoour 9, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει σε συνάντηση Ισλανδών πολιτικών με τον πρόεδρο της Glitnir που είχε αντικείμενο την επιδεινούμενη κατάσταση της τράπεζας.

Ο Benediktsson είχε συναντηθεί έγκαιρα ακόμη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ενώ ήταν στενός φίλος του επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Glitnir Einar, Orn Olafsson, ο οποίος χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του.

Αποτελεί γόνο της επιφανούς οικογένειας της Ισλανδίας Engey, μίας εκ των πλουσιότερων της χώρας, με συμφέροντα σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας, συγκοινωνιών, αλιείας, εμπορίου και με τεράστια πολιτική επιρροή.

Το όνομά του εμφανίστηκε πέρσι στο σκάνδαλο Panama Papers καθώς φερόταν να κατέχει κρυφά το 1/3 υπεράκτιας εταιρείας που είχε έδρα στις Σεϊχέλες.

Ο προκάτοχος του Sigmmundur, Gunnlaugsson, ήταν βασική φιγούρα του γνωστού σκανδάλου απόκρυψης πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους που υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: