4.10.17

«Δεν ήταν και Κατρίνα η Μαρία»...

Τρεις τυφώνες έπληξαν τη χώρα του μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι ζημιές ανυπολόγιστες και...
ο απολογισμός σε απώλεια ανθρώπων μεγάλος. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, έχει τον τρόπο να προκαλέσει περαιτέρω οργή, παρά το μέγεθος των καταστροφών αυτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε μία μικρή, «ελεγχόμενη» περιοδεία στο Πουέρτο Ρίκο για να επιβλέψει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τις εργασίες αποκατάστασης.

Αφού χαρακτήρισε την πρόοδο ως «ένα μικρό θαύμα», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για τη βοήθεια που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση, αποθέωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του και δεν δίστασε να συγκρίνει το πέρασμα της «Μαρία» με εκείνο της «Κατρίνα», τονίζοντας ότι ο τυφώνας του 2005 ήταν μια πραγματική καταστροφή και όχι ο τωρινός.

«Κάθε θάνατος είναι φρικτός, αλλά αν κοιτάξετε μια πραγματική καταστροφή σαν την Κατρίνα και δείτε τους εκατοντάδες ανθρώπους που πέθαναν και δείτε τι συνέβη εδώ και μια καταιγίδα που ήταν συντριπτική τότε έχει γίνει εξαιρετική δουλειά» είπε ο Τραμπ συγχαίροντας τους τοπικούς αξιωματούχους και πρόσθεσε «θα πρέπει να είστε περήφανοι».

Ο αριθμός των νεκρών στο Πουέρτο Ρίκο έχει φθάσει τους 34, μόνο το 5% έχει ξανά ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλοί άνθρωποι εκτός πρωτεύουσας πασχίζουν να βρουν νερό και φαγητό.

Βέβαια ο πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο ότι… κοστίζουν. «Πρέπει να σας το πω, έχει ρίξει λίγο έξω τον προϋπολογισμό μας, γιατί ξοδέψαμε πολλά λεφτά στο Πουέρτο Ρίκο. Εντάξει, σώσαμε πολλές ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι ο Τραμπ είχε ασκήσει κριτική προς τους αξιωματούχους και τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο γιατί δεν έκαναν πολλά για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, κάτι που έφερε αντιδράσεις.

Μία από τις πιο επιφανείς πολέμιους του προέδρου Τραμπ είναι η δήμαρχος του Σαν Χουάν, Κάρμεν Κρουζ, η οποία παραβρέθηκε στην ομιλία του σε στρατιωτική αεροπορική βάση με την ελπίδα πως τώρα που είδε από κοντά την καταστροφή θα καταλάβει και το μέγεθός της.

Όμως η ατυχής σύγκριση της «Μαρία» με την «Κατρίνα» της δημιούργησε απορίες. «Μερικές φορές το στιλ επικοινωνίας του δημιουργεί εμπόδια» είπε στο CNN για να προσθέσει «Ελπίζω να σταματήσει να εκτοξεύει σχόλια που πραγματικά προσβάλλουν τους πολίτες του Πουέρτο Ρίκο».

Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολλά καλά οργανωμένη ώστε να φανεί μία.. φιλική υποδοχή. Ο πρόεδρος επισκέφθηκε μερικά σπίτια με κόσμο να τον περιμένει στις αυλές του, ενώ βρέθηκε και στην περιοχή του Γκουγιανάμπο, όπου περίπου 200 άνθρωποι τον δέχθηκαν με επευφημίες και χειροκροτήματα. Η περιοχή αυτή είναι από εκείνες που επανήλθαν γρήγορα μετά το πέρασμα της «Μαρία». Είναι, βέβαια, και μία από τις πιο πολυτελείς συνοικίες.

«Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και ξέρω ότι και εσείς εκτιμάτε τη δική μας. Η χώρα μας τα έδωσε όλα. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι ακριβό. Αλλά το θεωρώ μεγάλη τιμή» είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Αναχωρώντας ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σε όσους χαρακτηρίζουν την ομοσπονδιακή βοήθεια ως ανεπαρκή λέγοντας «πρέπει να μας δώσετε περισσότερη βοήθεια»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: