26.10.17

Καταλονία: Ακύρωσε το διάγγελμά του ο Πουτζντεμόν...


Tην απόφασή του να ακυρώσει το διάγγελμα στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας και την...
προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τελικά ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.  

Το κλίμα στη Βαρκελώνη είναι εκρηκτικό. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πουτζντεμόν, τον οποίο αποκαλούν «προδότη». «Εμείς ψηφίσαμε, εσύ πρέπει να κηρύξεις την ανεξαρτησία της Καταλονίας», τονίζουν. 


Οι πιέσεις που δέχτηκε ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι μεγάλες από τη στιγμή που διέρρευσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο, ενώ παραιτήσεις υπέβαλαν βουλευτές του κόμματός του. Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβούλιου, στις 18:00. 

Στο μεταξύ, σε επιστολή που απηύθυνε στην ισπανική Γερουσία, ο πρόεδρος της Καταλονίας εκτιμά πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει ‘σοβαρή έκτακτη κατάσταση’, θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα επισημαίνοντας πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα. Στο εν λόγω κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: