6.10.17

Σφίγγει ο κλοιός της Μαδρίτης...




Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στοχεύει με τις κινήσεις της να... «γονατίσει» την Καταλανική κυβέρνηση και για να...
πετύχει το σκοπό της έχει στραφεί σε τρία επίπεδα: πολιτικό, δικαστικό, και οικονομικό. Η Μαδρίτη επιδιώκει πλέον ανοικτά την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Καταλονία για... «να ξεπερασθεί η κρίση» δημιουργώντας πρόσθετη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. 

Μαδρίτη προς Καταλανούς: Αλλάξτε κυβέρνηση 

Σε μία κίνηση που αναμένεται να ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά», η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τους καταλανούς να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (...) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο -εκπρόσωπος της κυβέρνησης- στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έξι μέρες από το συντριπτικό «ναι» των Καταλανών στην απόσχιση από την Ισπανία.


Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναζητά λύση έχοντας πάντα ως έσχατη λύση την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που προβλέπει την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία. 


Την Τρίτη η ομιλία του Πουτζντεμόν στη Βουλή της Καταλονίας
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Σε δικαστικό επίπεδο, μετά την απαγόρευση από την Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (ήταν προγραμματισμένη να ανακοινωθεί τη Δευτέρα) άγνωστο παραμένει το πότε θα συνέλθει η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου, ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη (10/10) την ομιλία του.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν ο διοικητής της αστυνομίας της Καταλονίας και οι επικεφαλής των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων ANC και Omnium, που είχαν κληθεί την Παρασκευή να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα στο εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν επιβλήθηκε σε βάρος τω τριών ανδρών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Κινητοποιήσεις υπέρ του δημοψηφίσματος στη Καταλονία

Όλοι κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη. Τα αδικήματα αφορούν σχετικά με την παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν υπάκουσαν τις εντολές, όπως οι αστυνομικοί της υπόλοιπης Ισπανίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με παρότρυνση των ANC και Omnium διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της εθνοφυλακής στο κτίριό τους και είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Αλλάζει έδρα και η εταιρεία φυσικού αερίου 

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Άλβαρο Ναδάλ δήλωσε πως οι μεγάλες εταιρείες «εξαναγκάζονται» να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας», ασκώντας επιπλέον πίεση.

Συνεχίζοντας σχολίασε ότι πρόκειται για «ζοφερό» παράγοντα, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά που έχουν βάλει ολόκληρες γενιές» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αφού έχει πολλαπλασιαστεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Οριόλ Τζουνκέρας, αρκέστηκε να απαντήσει «θα δούμε» στην ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις. Ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Σάντι Βίλα συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφυγής επιχειρήσεων και ξεκίνησε επαφές με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ.

Μία νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ της εταιρείας και δε χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου.

Με βάση αυτήν την τροποποίηση θα δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφ’ενός να αλλάξει έδρα κι αφ’ ετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.
Εξόν όμως από τις τράπεζες και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι την ετοιμάζουν.

Η εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural Fenosa που εδρεύει στη Βαρκελώνη (5η μεγαλύτερη στην Ισπανία) εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την έδρα της.

Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιεία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014).

Για παράδειγμα η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα.

Έστω και αργά ζήτησε συγγνώμη 

Τέλος, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ισπανικού κράτους στην Καταλονία, Ενρίκ Μίγιο, ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος των αστυνομικών προς τους ανθρώπους που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Καταλονία με στόχο την παρεμπόδιση της διενέργειας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: