10.10.17

Ζωντάνεψαν μνήμες στον Άρειο Πάγο...


BINTEO...
Εννέα χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι, η Κωνσταντίνα Κούνεβα βρέθηκε στο Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου...
εκδικάζεται το αίτημα αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση (δικαίωνε και απάλλασσε την εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη).

Οι συνήγοροι της Κων. Κούνεβα ανέλυσαν διεξοδικά γιατί η επίθεση που δέχθηκε η ευρωβουλευτής ήταν εργατικό ατύχημα. Οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Καζάκος, επικαλέστηκαν την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από τις αγορεύσεις ζωντάνεψε το κλίμα της εποχής, ξυπνώντας μνήμες.

Οι συνήγοροι της κ. Κούνεβα επιχειρηματολόγησαν λέγοντας πως οι υπεύθυνοι της εταιρείας την ανάγκαζαν να αλλάζει πόστα, έκαναν ελέγχους για να βρουν παραβάσεις και δεχόταν απειλές.

«Το κλίμα όπλισε το χέρι αυτού που της επιτέθηκε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ.

Ο Άρης Καζάκος υποστήριξε πως η εταιρεία γνώριζε τις απειλές προς την Κων. Κούνεβα και περιέγραψε πως η νομοθεσία και η νομολογία υποχρέωνε την εταιρεία να προστατεύει τους εργαζόμενους.

Θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί οι πιθανότητες για τη μαφιόζικη αυτή επίθεση, υποστήριξε ο κ. Καζάκος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη (17/10). Το δικαστήριο δικάζει μια ιστορική φυσιογνωμία και η τελική απόφαση που θα ληφθεί θα επηρεάσει ανάλογες εργατικές υποθέσεις. Η εταιρεία ζήτησε και έλαβε παράταση να υποβάλει υπόμνημα, την Τρίτη.   

Βίαιη επίθεση

Να θυμίσουμε πως σε α' βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την αριθμ. 3429/2013 απόφασή του χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της κ. Κούνεβα εξαιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη. Αποκάλυψε τον αιτιώδη σύνδεσμο (αιτιώδη συνάφεια) της βίαιης επίθεσης με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της, και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση, και καταλόγισε ευθύνη (αμέλεια) στην εργοδότρια εταιρεία, καταδικάζοντάς τη σε αποζημίωση 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Τρία χρόνια μετά, το 2016, με απόφαση του Εφετείου ανατράπηκε στο σύνολό της η πρωτόδικη απόφαση και απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.

Στην 95σέλιδη αναίρεση οι νομικοί παραστάτες της Κωνσταντίνας Κούνεβα εκθέτουν τη νομική επιχειρηματολογία και τους λόγους για τους οποίους έσφαλε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η οποία ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: