26.10.17

Η Ολλανδία έχει, επιτέλους κυβέρνηση...

Μετά από 225 ημέρες η Ολλανδία απέκτησε και πάλι κυβέρνηση, καθώς ο Μαρκ Ρούτε ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του...
βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ, έπειτα από συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Εκτός από τον Ρούτε η κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις αντιπροέδρους (έναν από κάθε κόμμα), δώδεκα υπουργούς και οκτώ υφυπουργούς.

Αυτή είναι η τρίτη κυβερνητική θητεία για τον Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία για πρώτη φορά το 2010. Η κυβέρνησή του, πάντως, διαθέτει ισχνή πλειοψηφία μίας έδρας και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη διαφωνία ακόμη και ενός βουλευτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια του συνασπισμού.

Εκτός του φιλελεύθερου VVD του Μαρκ Ρούτε, στο νέο συνασπισμό περιλαμβάνονται το κεντρώο D66 και τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα CDA και Χριστιανική Ένωση, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τα δεξιά σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση του VVD και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.

Η νέα κυβέρνηση σημαίνει πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παύει να είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική σκηνή.

Διάδοχός του είναι ο 42χρονος χριστιανοδημοκράτης Γόπκε Χέκστρα, ενώ ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του VVD, ο Χάλμπε Ζίλστρα, θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: