24.10.17

Χρέος; Ποιό χρέος;..

Tο ΔΝΤ μπορεί στη ρητορική του να έθεσε και πάλι επιτακτικά την αναγκαιότητα για διευθέτηση του χρέους, ωστόσο κατέστη σαφές ότι...
δεν αναζητά περισσότερες απαντήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Το αντίθετο θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα. Χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ληφθεί απόφαση για το χρέος. Απλώς το να έθετε το ΔΝΤ τέτοιο θέμα θα είχε μοναδικό αποτέλεσμα να πάει πίσω όλη η αξιολόγηση.
Το θέμα του χρέους η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να το βάλει «γερά» στο τραπέζι από τον Φεβρουάριο του 2018. Τον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει να γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ΔΝΤ (σ.σ.: όπως προαναφέρθηκε, είναι το πρόγραμμα των 1,6 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει το Ταμείο από τον περασμένο Ιούλιο).

Αν δεν υπάρχει πρόοδος μέχρι τότε στο χρέος – το τι σημαίνει πρόοδος δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν οι αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του τρίτου μνημονίου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 –, είναι πολύ πιθανό ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα παραμείνει οριστικά στο συρτάρι (σ.σ.: ούτως ή άλλως το πρόγραμμα ήταν εξ αρχής εξαιρετικά βραχύβιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2018, ενώ τα 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα απορροφήσει καν το «πακέτο» των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου).
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν θα «μπλοκάρει» η τρίτη αξιολόγηση (τουλάχιστον όχι για το θέμα του χρέους), ενώ θα υπάρξει χρόνος και για να οριστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, οι επικεφαλής θα καταφθάσουν τη Δευτέρα για έναν πρώτο γύρο επαφών διάρκειας μιας εβδομάδας. Αυτή την εβδομάδα θα καταγραφούν όλες οι διαφωνίες, αλλά και τα ανοικτά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία είναι ουκ ολίγα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα 75 προαπαιτούμενα που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του.

Τουλάχιστον η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του μήνα το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: