10.10.17

Ημέρα αποφάσεων και αντιδράσεων...

Τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο...
πρόεδρος της Καταλωνίας Πουτζντεμόν με τη Μέρκελ και τον Μακρόν να στηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας και την κυβέρνηση της χώρας, την επομένη της μεγάλης διαδήλωσης του ισπανικού εθνικισμού στη Βαρκελώνη. Ο Ραχόι αναμένεται να απαντήσει στους “πραξικοπηματίες” με την αναστολή της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 155 του συντάγματος, ή την αναστολή βασικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 116 του συντάγματος, που προβλέπει την χρησιμοποίηση ακόμη και στρατιωτικών δυνάμεων.

Η εθνική αστυνομία ήδη έχει πάρει την εντολή ελέγχου της ασφάλειας των καταλανικών δικαστηρίων σε περίπτωση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, παρακάμπτοντας στην πράξη τις δικαιοδοσίες της Αστυνομίας της Καταλωνίας. Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Μουίζνιεκς με επιστολή του προς τον υπουργό εσωτερικών Θόιδο, ζήτησε μια “άμεση, γρήγορη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα” για την αστυνομική βία εκτιμώντας ότι είναι “ζωτικής σημασίας” για να “αποτραπεί κάθε κλιμάκωση της έντασης και της βίας”. Η δημόσια τηλεόραση της Καταλωνίας TV3 θα πρόβαλε χθες το βράδυ συνέντευξη του Πουτζντεμόν που θα προετοίμαζε τους Καταλανούς για την “ανακήρυξη της ανεξαρτησίας”.

“Εμείς δεν την αποκαλούμε “μονομερή” ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, γιατί προβλέπεται από το νόμο για το δημοψήφισμα ως εφαρμογή του αποτελέσματος. Θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο νόμος”, τόνισε ο Πουτζντεμόν σύμφωνα με τη διαρροή ειδήσεων κατά τη διάρκεια του μοντάζ της συνέντευξης στις εγκαταστάσεις της TV3. Ο διάσημος διευθυντής του Eurointelligen και σχολιογράφος των “Financial Times” Μουνχάου προειδοποίησε ότι το βασικό επιχείρημα εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας είναι οικονομικό γιατί το “Catalexit θα παράγει ένα πιο σκληρό σοκ από το Brexit”.

Η “Ισπανία ενωμένη, ποτέ νικημένη” στους δρόμους

Ένα εκατομμύριο άτομα συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη “υπέρ της ενότητας της Ισπανίας”, σύμφωνα με τους διοργανωτές της Societat Coivil Catalana, που στηρίχθηκε από το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες. Τα τρία κόμματα καταδίκασαν ορισμένα ακραία συνθήματα, όπως για τη φυλάκιση του Πουτζντεμόν, ενώ η τοπική αστυνομία μίλησε για συμμετοχή 350.000 ατόμων.

Το γεγονός ότι το μανιφέστο υπέρ της ενότητας της Ισπανίας διαβάστηκε στο τέλος της συγκέντρωσης της Βαρκελώνης από τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην γενικό γραμματέα του κόμματος Μπορέγ και τον Περουβιανό νομπελίστα Βάργκας Λιόσα είναι ενδεικτικό της ικανότητας του ισπανικού εθνικισμού να διευρύνει τη συναίνεση και την εικόνα του. Ο Μπορέγ κατέστησε σαφή την αντιπαράθεση στην καταλανική κοινωνία και την ανευθυνότητα και υποκρισία των μεγάλων εταιρειών που εγκαταλείπουν τώρα την Καταλωνία “χωρίς να το έχουν αναφέρει ποτέ δημοσίως”, γεγονός που “θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη σημερινή κατάσταση”. Το Σάββατο στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία με 50.000 διαδηλωτές “υπέρ της ενότητας της Ισπανίας” και η άλλη με περίπου 15.000 “για τον διάλογο και τη συμφιλίωση”.

Μάριο Βάργκας Γιόσα: Ο εθνικισμός καταστρέφει τη λογική

“Όλοι οι σύγχρονοι ή καθυστερημένοι λαοί έχουν ζήσει στιγμές που το πάθος διέγραψε τη λογική. Είναι αλήθεια ότι το πάθος μπορεί να είναι γενναιόδωρο και αλτρουιστικό όταν εμπνέεται από τον αγώνα εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας. Όμως το πάθος μπορεί να γίνει πολύ άγριο και καταστροφικό. Ειδικά όταν συνοδεύεται από τον ρατσισμό και τον φανατισμό”, τόνισε ο Βάργκας Γιόσα στη συγκέντρωση “υπέρ της ενότητας της Ισπανίας” στη Βαρκελώνη, υπερασπιζόμενος την ελευθερία στην Καταλωνία, “που είναι γεμάτη από δημοκρατικούς πολίτες που δεν χαρακτηρίζουν προδότες όσους σκέφτονται διαφορετικά”.

Ο νομπελίστας συγγραφέας, που έχει και την ισπανική υπηκοότητα, επιτέθηκε εναντίον του Προέδρου και του αντιπροέδρου της Καταλωνίας και της προέδρου της τοπικής Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τους “πραξικοπηματίες”. “Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο από μια συνωμοσία πραξικοπηματιών για να καταστρέψουν αυτό που οικοδομήθηκε σε πεντακόσια χρόνια Ιστορίας... Θέλουν να κάνουν την Ισπανία μια τριτοκοσμική χώρα... Δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε εδώ ειρηνικοί πολίτες, που πιστεύουμε στη συνύπαρξη και την ελευθερία. Θα αποδείξουμε στους οπαδούς της ανεξαρτησίας, που είναι μειοψηφία, ότι η Ισπανία είναι μια σύγχρονη χώρα” συμπλήρωσε ο Βάργκας Γιόσα, υποστηρίζοντας πως “ο εθνικισμός γέμισε την ιστορία με πολέμους, αίμα και πτώματα”.

Ο αντιφασίστας Σεράτ: Ραχόι και Πουτζντεμόν μιλήστε ή φύγετε!

“Δεν μπορείς να κοιμάσαι Ισπανός και να ξυπνάς Καταλανός” τόνισε ο Καταλανός αντιφασίστας συνθέτης και τραγουδιστής Σεράτ, ζητώντας από τον Πουτζντεμόν και τον Ραχόι “ή να μιλήσουν μεταξύ τους ή να αφήσουν τη θέση σε άλλους που να είναι ικανοί να το κάνουν”. “Αυτό το ταξίδι στη γη της επαγγελίας είναι άξιο να ακουστεί, αλλά πρέπει να μας εξιστορήσουν και το κόστος για τους πολίτες... Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή αποτυχία”, τόνισε ένας από τους πιο γνωστούς Καταλανούς συνθέτες και εκπροσώπους της γλώσσας και του πολιτισμού της Καταλωνίας, καταγγέλλοντας ότι το ισπανικό κράτος απάντησε “με την αστυνομία αντί για τον διάλογο”.

Φυγή εταιρειών και... μποϊκοτάζ

“Μην μποϊκοτάρετε τα καταλανικά προϊόντα..., γιατί δεν είναι μόνο κακό για την Καταλωνία, αλλά και για την Ισπανία” προειδοποίησε τους καταναλωτές ο Χαραμέντι, ο αντιπρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας των Επιχειρηματικών Οργανώσεων CEOE, του αντίστοιχου ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρος του καταλανικού κολοσσού αφρώδους οίνου και οινοπνευματωδών Freixenet και πρόεδρος του Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μπονέτ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι άρχισαν να εμφανίζονται “αντιδράσεις” που περιορίζουν την πώληση καταλανικών οίνων, ακόμη και στα “συμβολικά προϊόντα” της Καταλωνίας.

Ο τοπικός “υπουργός” Εξωτερικών της Καταλωνίας Ρομέβα υποστηρίζει ότι υπήρξαν μόνο “μερικές ανακοινώσεις” μεταφοράς της έδρας εταιρειών και ότι “ο παραγωγικός τομέας δεν μεταφέρει τις δραστηριότητές του”, παρόλο που συνεχίζεται η φυγή των μεγάλων εταιρειών από την Καταλωνία, καθώς και η μαζική φυγή καταθέσεων από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην Καταλωνία και η μεταφορά τους σε λογαριασμούς με διευθύνσεις στις υπόλοιπες γωνιές της Ισπανίας.

Χθες το βράδυ, μόνο μία από τις καταλανικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, η φαρμακευτική Grifols, διατηρούσε ακόμη την έδρα της στην Καταλωνία και αυτή απλώς ετοίμαζε βαλίτσες για να ακολουθήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο Albertis και τη μεγαλύτερη ισπανική ασφαλιστική στον τομέα της Υγείας SegurCaixa Adeslas. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC ζήτησε την παραίτηση του αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Χουνκουέρας για τις “ζημιές που προκαλεί στην καταλανική οικονομία”...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: