3.10.17

Πίσω στην οικογένειά του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης...

Το προφίλ των δραστών...

Κοντά στην οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας ο...
επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, μετά από την 6μηνη απαγωγή του από κρητικούς κακοποιούς, ο βασικός πυρήνας των οποίων βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρχών. Αναμένεται να μεγαλώσει ο αριθμός των συλλήψεων.

Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε μάντρα αυτοκινήτων στην γέφυρα «Ζουρίδας» όπου βρέθηκε ζωντανός αλλά εμφανώς καταβεβλημένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ενώ δύο άτομα που βρίσκονταν στο χώρο συνελήφθησαν επί τόπου. Πρόκειται για έναν 43χρονο Κρητικό, ιδιοκτήτη της μάντρας και έναν Θεσσαλονικιό με καταγωγή από τη FYROM, ο οποίος είχε αναλάβει τη φύλαξη του απαχθέντος.

Στη συνέχεια συνελήφθησαν ακόμα οκτώ άτομα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένας 60χρονος ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στο Ρέθυμνο αλλά και η ανήλικη κόρη του, η οποία φέρεται να εκτελούσε περιφερειακές αποστολές σε σχέση με την απαγωγή. Επίσης δύο ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων από το Ρέθυμνο, ένας εκ των οποίων είχε εμπλακεί και στα επεισόδια κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού ακινήτου πριν από περίπου ένα μήνα στο κέντρο της πόλης, ένας 23χρονος από τα Χανιά κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας και ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ο οποίος φέρεται να έχει και ηγετικό ρόλο στην υπόθεση.

Τέλος πολύ σοβαρά εξετάζεται ο ρόλος ατόμου, κρητικής καταγωγής, που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009 στην Αθήνα και ο οποίος παραμένει ακόμα στη φυλακή αλλά και ένα ακόμα άτομο που φέρεται να εμπλέκεται στην προηγούμενη μεγάλη υπόθεση απαγωγής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ο κύκλος των συλλήψεων αναμένεται να διευρυνθεί. Επίσημες ανακοινώσεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από το μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

lempidakis 
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε αρχικά στο Ιατρείο της Αστυνομικής Σχολής Ρεθύμνου για προληπτικούς λόγους ενώ στο σημείο μετέβη και η οικογένειά του για να συναντήσουν τον δικό τους άνθρωπο, μετά από έξι μήνες αγωνίας.

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας στους αστυνομικούς ενώ μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Ηράκλειο, μαζί με την οικογένειά του.

Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε στις 30 Μαρτίου του 2017 και αποτελεί την πιο μακρά ομηρία στην χώρα και την πρώτη περίπτωση κατά την οποία το θύμα απελευθερώθηκε χωρίς να δοθούν λύτρα.

Η Αστυνομία γνώριζε για καιρό το σημείο όπου κρατούνταν ο επιχειρηματίας, σχεδιάζοντας πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσης του.

Λίγα λεπτά πριν την επέμβαση της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της ΕΛΑΣ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πέταξαν πάνω από τη μάντρα, προκειμένου να ελέγξουν τον χώρο και εντόπισαν τους δύο άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια πιάστηκαν επ' αυτοφώρω.

Ο επιχειρηματίας φαίνεται να είχε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρησφύγετο το τελευταίο διάστημα ενώ κατά δήλωσή του είχε αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Η αρχή της ομηρίας

Η απαγωγή του 54χρονου κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017.

Οι δράστες προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα στην περιοχή των Καλεσών, χτυπώντας το αυτοκίνητο του επιχειρηματία με ένα δικό τους. Στην συνέχεια τον χτύπησαν, τον ακινητοποίησαν και τον άρπαξαν.

apagogi-epixeirimatia 
Λίγες ώρες αργότερα, δύο αυτοκίνητο τυλίχτηκαν στις φλόγες σε παράδρομο μετά το ΠΑΓΝΗ, τα οποία όπως αργότερα διαπιστώθηκε, συμμετείχαν στην απαγωγή.

Οι δράστες φαίνεται να σχεδίαζαν καιρό την απαγωγή καθώς τα οχήματα, αν και έλειπαν οι πινακίδες, αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από τον Δεκέμβριο του 2016. Τα αυτοκίνητα τα έκαψαν οι δράστες, προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και διέφυγαν με τρίτο όχημα.

Τα αυτοκίνητα που βρήκαν καμένα οι αστυνομικές αρχές | 
Η 6μηνη ομηρία του επιχειρηματία

Η πρώτη επαφή των δραστών με την οικογένεια του Λεμπιδάκη έγινε με μήνυμα στο κινητό του αδερφού του. Το μήνυμα ήταν από καρτοκινητό κι ανέφερε ότι «ο Μιχάλης είναι καλά στην υγεία του».

Την επόμενη μέρα ήρθε νέο μήνυμα στο κινητό του αδερφού του, από άλλο καρτοκινητό, το οποίο ανέφερε ότι «για να απελευθερωθεί ο Μιχάλης θέλουν 100 εκατομμύρια». Ολα τα sms που εστάλησαν ήταν από καρτοκινητά, τα οποία δεν είναι νόμιμα και καταγεγραμμένα.

Ύστερα όμως από ορισμένες επαφές με την οικογένεια, το ποσό περιορίσθηκε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Όμως, η πλευρά της οικογένειας του ομήρου δήλωνε ότι μπορούσε να δώσει στους απαγωγείς λύτρα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Πέρασαν περίπου τρεις μήνες, όταν στις 26 Ιουνίου του 2017, οι απαγωγείς «εμφανίστηκαν» και πάλι, μέσω SMS, το οποίο είχαν στείλει στον αδελφό του επιχειρηματία με τη φράση «είμαστε εδώ», χωρίς όμως να δίνουν κάποια άλλη ένδειξη για την υγεία του 54χρονου. 

Είχε προηγηθεί επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη, με την οποία ανακοίνωναν το πέρας της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς.

Εκτιμάται πως η επιστολή αποτελούσε το ύστατο μήνυμα της οικογένειας προς τους απαγωγείς, μετά από μία περίοδο «στασιμότητας» στις συνεννοήσεις και 53 ημέρες χωρίς κανένα νέο για την κατάσταση της υγείας του.

Η επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.
    
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
    
Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.
    
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.
    
Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

Η επανεμφάνιση

Πέρασαν περίπου δύο μήνες απραξίας, όταν στις 28 Αυγούστου 2017 η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου δημοσίευε την ύπαρξη γραπτής ιδιόχειρης επιστολής του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένειά του, την οποία είχε γράψει στις 25 Αυγούστου.

Στις λίγες γραμμές της επιστολής, δεν γινόταν καμία αναφορά στο θέμα των λύτρων και της μεγάλης διαφοράς η οποία υπήρχε, μεταξύ των απαιτήσεων των απαγωγέων και της δυνατότητας της οικογένειας του επιχειρηματία και ουσιαστικά ήταν μία κίνηση των απαγωγέων, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Λεμπιδάκης ζούσε και ήταν καλά στην υγεία του.

Ένα μήνα αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, οι απαγωγείς του επιχειρηματία, με νέο μήνυμα το οποίο έστειλαν στην οικογένεια του επιχειρηματία, έριξαν κι άλλο τις απαιτήσεις τους στα λύτρα τα οποία ζητούσαν.

Οι απαιτήσεις των απαγωγέων, έπεσαν στα 18.000.000 ευρώ.από τα 30.000.000 ευρώ, τα οποία ζητούσαν επί μήνες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: