31.10.17

Μετά τις εκλογές νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό...

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι από κάποιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, διαβλέπει ότι μετά τις εκλογές, και...
αυτό είναι και το δικό του πιστεύω, θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες επικρίνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «ορθώς διαμαρτύρεται, γιατί δεν επιρρίπτονται οι ευθύνες καθ’ ολοκληρίαν στην Τουρκία και στη δική του πλευρά, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν εκείνη που απέδειξε, με θετικό τρόπο και μέσα από γραπτές προτάσεις, πάντα βέβαια κάτω από προϋποθέσεις, ότι εννοούσε και επιθυμούσε την πρόοδο, σε βαθμό που να καταλήξουμε σε μια στρατηγική συμφωνία στα έξι θέματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου για μια συνολική επίλυση, και των έξι θεμάτων σε λεπτομέρειες και των εναπομεινάντων προς συζήτηση, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο διαβλέπει κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω από πλευράς Τουρκίας».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας, που εκδηλώνει προθυμία να επαναδραστηριοποιηθεί προκειμένου να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου. Από κάποιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, διαβλέπω ότι μετά τις εκλογές, και αυτό είναι και το δικό μου πιστεύω, θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία. Αυτό που έχει σημασία είναι, πέραν του ενδοκοινοτικού διαλόγου, να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη σύνοδος για την Κύπρο. Δηλαδή, να γνωρίζουν τα μέρη τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή βασικών παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα, πρώτον», κατέληξε.

Ακιντζί: Δεν πετάμε στα σκουπίδια τις παραμέτρους του ΟΗΕ

Δεν θα κάνουμε το λάθος να πετάξουμε στα σκουπίδια τις παραμέτρους του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για άλλα 50 χρόνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ επειδή, όπως είπε, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτεται ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής δομής κάτω από την ίδια στέγη με δύο συνιστώσες πολιτείες, ωστόσο, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε αντί για μια στέγη θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές στέγες δίπλα δίπλα.

«Ή η “ΤΔΒΚ” θα είναι μια από τις συνιστώσες πολιτείες ίση με εκείνους στο πλαίσιο που είπα προηγουμένως κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας ή θα συνεχίσουν να ζουν δίπλα δίπλα», ανέφερε.

«Μαξιμαλιστική η στάση των Ελληνοκυπρίων»

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Γεντίτεπε της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ξεκινούσαν προεκλογική εκστρατεία το 2017 για τις εκλογές του 2018, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησαν και μάλιστα ξεκίνησαν πολύ νωρίς».

Είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μπορεί να πυροδοτήσουν νέες απειλές και πως αυτό το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα.

Για το Κραν Μοντάνα είπε ότι δεν κατάφεραν δυστυχώς να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας πως ο λόγος είναι επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί την κρατική εξουσία που είχε καταλάβει πριν από χρόνια και την πολιτική ισότητα.

«Η στάση τους στο Κραν Μοντάνα ήταν μαξιμαλιστική. Για παράδειγμα, ενώ γινόταν συζήτηση για τον στρατό και την ασφάλεια, είπαν “μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις”. Αυτά τα λόγια έγιναν σλόγκαν», ανέφερε.

Δεν εγκαταλείπουν ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τρία σημαντικά ζητήματα.

«Πρώτον την ισότητά μας, δεύτερον την ελευθερία μας και τρίτον την ασφάλειά μας. Μια συμφωνία που δεν περιέχει αυτά τα τρία για μας δεν είναι λύση», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής δομής κάτω από την ίδια στέγη με δύο συνιστώσες πολιτείες.

Πρόσθεσε πως ενόσω κάπου υπάρχει πρόβλημα, η αναζήτηση της ειρήνης συνεχίζεται, στη διπλωματία δεν τίθεται τελεία, ωστόσο είπε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε ένα συγκεκριμένο στόχο, κανέναν δεν ωφελεί να παραταθεί αιωνίως...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: