8.10.17

Οδηγός επιβίωσης για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά...

 Η πραγματοποίηση των εκλογών στην Κεντροαριστερά αποδεικνύεται στην πράξη πολύ δυσκολότερη διαδικασία από ό,τι εκ πρώτης όψεως φαινόταν για τους διοργανωτές.

Τα...
μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου, οι υποψήφιοι και τα κόμματα που μετέχουν στις διεργασίες έχουν εγκλωβιστεί επί εβδομάδες σε έναν διαδικαστικό λαβύρινθο, χωρίς ακόμη να έχουν καταφέρει να βρουν τον περίφημο μίτο της Αριάδνης που θα τους οδηγήσει στην έξοδο.

Βασικά θέματα παραμένουν ασαφή ή ανεπαρκώς προσδιορισμένα, όπως η οριστικοποίηση των ημερομηνιών, το ακριβές κόστος, ο αριθμός των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί, το δίκτυο των εθελοντών που θα συνδράμουν το εγχείρημα και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Εφ.Συν.», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, αξιοποίησε πληροφορίες και τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό επιβίωσης για τις εκλογές και όλα όσα σχετίζονται με αυτές.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Αρχικά είχε οριστεί ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου και στις 12 του ίδιου μήνα ο δεύτερος. Τεχνικοί λόγοι όμως (μία από τις δύο εταιρείες που ανέλαβαν την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων ζήτησε μίνιμουμ 45 ημέρες για να είναι πλήρως έτοιμη) επιβάλλουν την αναβολή για διάστημα τριών εβδομάδων ή ενός μήνα. Ως εκ τούτου, οι εκλογές μετατίθενται με πιθανότερες ημερομηνίες: 26 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου ή το αργότερο 17 Δεκεμβρίου.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Καθότι οι τελικές συμβάσεις με τις δύο εταιρείες θα υπογραφούν αυτές τις ημέρες, το κόστος έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις που διημείφθησαν θα ανέλθει περίπου στις 260-270 χιλιάδες ευρώ χωρίς ΦΠΑ και στις 400 χιλιάδες με ΦΠΑ. Οι συμβαλλόμενοι με τις εταιρείες θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που αποτελούν κοινοβουλευτικά κόμματα και διαθέτουν ΑΦΜ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟ

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη της επιτροπής, κάθε ενδιαφερόμενος να ψηφίσει υποχρεούται να πληρώσει εισφορά το πολύ 4 ευρώ. Για ανέργους, φοιτητές και συνταξιούχους το αντίτιμο προτείνεται να είναι στα 2 ευρώ.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Επειτα από αρκετές άκαρπες απόπειρες που ναυάγησαν είτε λόγω υψηλού κόστους των προσφορών που κατατέθηκαν είτε εξαιτίας μη αποδοχής των όρων που είχαν τεθεί, οι εταιρείες που θα διοργανώσουν τη διαδικασία είναι η WIND στο σκέλος του hardware υλικού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ταμπλέτες) και η OTS (Open Technologies Services) για το software υλικό.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Υπολογίζεται να χρησιμοποιηθούν 500-600 χώροι ανά την Ελλάδα που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα τόσο σε πρωτεύουσες νομών όσο και σε μικρότερες πόλεις και χωριά για την εξυπηρέτηση των εκλογέων κάθε ηλικίας.

ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο αριθμός τους κυμαίνεται ανάμεσα στις 800 με 1.200 και εξαρτάται εμμέσως από το ανθρώπινο δυναμικό που θα δεχτεί να συνεισφέρει εθελοντικά. Σε κάθε περίπτωση, γνώμονας είναι η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κατοίκους του εξωτερικού που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα αξιοποιηθούν πρεσβείες και προξενεία και όποιος άλλος χώρος κριθεί πρόσφορος. Στη διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος Ελληνες που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και οπουδήποτε αλλού υπάρχει έντονο ομογενειακό στοιχείο.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ενα από τα αγκάθια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου παραπέμπει στους υποψηφίους για τη λήψη απόφασης, κρίνοντας ότι το θέμα υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της και απαιτεί ομοφωνία. Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για το αδιάβλητο, εν τούτοις η υπόθεση έχει διχάσει. Κύριοι αντιθετικοί πόλοι είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, που πιέζει για την αποδοχή της, και η Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι κάθετα αρνητική.

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Θεωρούνται αμφότεροι ιδιαίτερα καθοριστικοί κρίκοι στην αλυσίδα, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί με επιτυχία. Αναζητούνται ήδη περίπου 2.000 με 2.500 άτομα για τις εφορευτικές επιτροπές, που μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων μπορεί να ανέλθουν σε 3.500. Ξεχωριστή καμπάνια «τρέχει» η Επιτροπή Αλιβιζάτου για τους εθελοντές, με στόχο να συγκινήσει τουλάχιστον 3.000 πολίτες.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 1.500-2.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητές ταμπλέτες.

ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Θα δημιουργηθούν δύο μητρώα. Το ένα θα είναι το μητρώο μελών του νέου φορέα, στο οποίο θα εγγράφονται οι ψηφοφόροι που θα αποτελέσουν τα πιο ενεργά στελέχη του νέου φορέα. Στο δεύτερο μητρώο θα δηλώνουν συμμετοχή οι «φίλοι», όσοι δηλαδή θέλουν να ψηφίσουν και έχουν απλή ιδεολογική συγγένεια με τον χώρο, αλλά δεν επιθυμούν να τηρούν οργανωτικούς δεσμούς. Η λίστα φίλων πρόκειται να καταστραφεί εντός διαστήματος δύο μηνών από τις εκλογές.

ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Εχει ήδη συμφωνηθεί η διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ μεταξύ των 10 υποψηφίων με ευθύνη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών. Θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσία κοινού, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Ορισμένοι υποψήφιοι προτείνουν περισσότερες τηλεμαχίες με ειδικές θεματικές ενότητες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Οι πιο ήπιες προβλέψεις κάνουν λόγο για 100 χιλιάδες συμμετέχοντες, οι λιγότεροι μετριοπαθείς τούς ανεβάζουν σε 150-200 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και οι πιο προωθημένοι που εκτοξεύουν τη συμμετοχή σε 300 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα πάνε στις κάλπες για τον νέο αρχηγό.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: