12.10.17

O Τραμπ «άναψε το φιτίλι του πολέμου»...

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έστειλε πάλι χτες βαριά βομβαρδιστικά Β-1Β πάνω από...
τη Βόρεια Κορέα, άναψε «το φιτίλι του πολέμου» εναντίον της Βόρειας Κορέας, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να επιτίθενται».

«Με τις απειλητικές και ανόητες δηλώσεις του στον ΟΗΕ μπορούμε να πούμε ότι ο Τραμπ άναψε το φιτίλι του πολέμου εναντίον μας», δήλωσε χθες βράδυ ο Ρι για να προσθέσει ότι ο «Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ήδη προειδοποιήσει έντονα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργούν με λογικό τρόπο και να σταματήσουν να μας επιτίθενται, αν δεν θέλουν να ταπεινωθούν μπροστά σε όλο τον κόσμο βρισκόμενες κάτω από τα πυρά μας».

«Η κυβέρνηση της δημοκρατίας μας έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι κάθε προσπάθεια να μας στραγγαλίσουν υπό το πρόσχημα της επιβολής μιας απόφασης που κάνει λόγο για κυρώσεις, θα ισοδυναμεί με επιθετική ενέργεια και πόλεμο», υπενθύμισε ο Ρι.

Η κουβέντα ξεκίνησε με πληροφορίες που μετέδωσε το NBC, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ ζήτησε από τους επιτελείς του τον... δεκαπλασιασμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ώστε να επανέλθει στα επίπεδα του 1960, δηλαδή από περίπου 4.000 σήμερα, στις 32.000, αναγκάζοντας τον Αμερικανό ΥΠ.Ε.Ξ. Ρεξ Τίλερσον να τον αποκαλέσει «ηλίθιο».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέτασε την Τρίτη μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Τζο Ντάνφορντ «το εύρος των επιλογών» που διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν την Πιονγιάνγκ.

Όμως, ο ίδιος ο Ντόνανλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας διέψευσαν την είδηση. Ο πρώτος μιλώντας χθες από το Οβάλ Γραφείο την χαρακτήρισε «κατασκευασμένη» και εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά επίθεση στα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, σε συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, είπε το εξής: «Δεν το συζήτησα ποτέ. Για την ώρα έχουμε τόσα πολλά πυρηνικά όπλα. Τα θέλω σε τέλεια κατάσταση. Όταν λένε ότι θέλω να τα δεκαπλασιάσω, είναι πραγματικά άσκοπο, πιστέψτε με. Θα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση».
«Μόνο εγώ μετράω»

Παράλληλα, ο Τραμπ διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του ιδίου και του Τίλερσον, αλλά παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του για την Βόρεια Κορέα διαφέρουν από αυτές του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ.

    Τους ακούω όλους. Από την άλλη μεριά, η συμπεριφορά που έχω εγώ μετράει. Έτσι δεν είναι; Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε.

Σήμερα και το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, επειδή μπορεί να διατηρήσει την υφιστάμενη δύναμη, η οποία όμως είναι παλιά με αποτέλεσμα να μειώνεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έναν «εκσυγχρονισμό» ή την αντικατάσταση τριών μεγάλων κατηγορίων πυρηνικών όπλων.

Τα νέα όπλα θα αντικαταστήσουν και δεν θα προσθέσουν σε δυνάμεις που σήμερα αναπτύσσονται, όπως οι 400 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Minuteman 3 που είναι έτοιμοι σε Ντακότα, Μοντάνα, το Κολοράντο, Ουαϊόμινγκ και Νεμπράσκα.
Μέτωπο και με Ιράν

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι σκοπεύει να αποσύρει μονομερώς μέσα στις επόμενες ώρες τη χώρα του από την πολυεθνή ιστορική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών. Άλλωστε, χθες κατήγγειλε εκ νέου την «πολύ κακή συμφωνία» των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Είναι η χειρότερη συμφωνία που έχουμε κλείσει ποτέ», υποστήριξε μιλώντας στο Fox New για το κείμενο που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015 με σκοπό να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός και πολιτικός χαρακτήρας του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

Ο Τραμπ υποχρεωμένος διά νόμου να ενημερώνει το Κογκρέσο ανά 90 ημέρες εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και άρα η άρση των κυρώσεων υπηρετεί πράγματι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ως τώρα «επαλήθευε» την τήρηση της συμφωνίας αλλά ενόψει της παρέλευσης της επόμενης προθεσμίας για αυτό -εκπνέει την Κυριακή- αναμένεται να μην το πράξει.

Αυτό θα μεταφέρει το βάρος στο Κογκρέσο, το οποίο θα διαθέτει 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχουν αρθεί, ενώ θα δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον αυτής της συμφωνίας.
Αντιπαράθεση με «όλο τον κόσμο»

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε σήμερα ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μια εχθρική θέση όσον αφορά μια διεθνή συμφωνία, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα αντιταχθούν μόνο στο Ιράν αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο πρόσθεσε το εξής: «Αν κάνουν το λάθος να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αυτό θα είναι σε βάρος μόνο των Αμερικανών. Θα έχουμε τότε διαφορετικές δυνατότητες και θα επιλέξουμε τον δρόμο που θα είναι προς όφελος του έθνους».

«Σήμερα, οι 28 χώρες [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου βρίσκονται στο πλευρό του Ιράν», είπε για να συμπληρώσει ότι «αν οι Αμερικανοί κάνουν αυτό το λάθος» «τότε θα ξέρουμε με σαφήνεια ποιο κράτος είναι εκτός νόμου» και να καταγγείλει επίσης την αμερικανική πολιτική στα σύνορα του Ιράν, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προκάλεσε κατάσταση ανασφάλειας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Προχθές η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ένας οργανισμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, επανέλαβε πως το Ιράν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τραμπ, που θεωρεί ότι το Ιράν δεν τηρεί το «πνεύμα» της πυρηνικής συμφωνίας, αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι δεν «επιβεβαιώνει» τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αλλά και μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ «πρέπει να ενισχύσουν και να αυξήσουν την πυρηνική ικανότητά τους» είχε γράψει σε μήνυμά του στο Twitter στα τέλη Δεκεμβρίου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: