31.10.17

The day after…

Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο...

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του μνημονίου – το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018- τα εμπλεκόμενα μέρη εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την...
επόμενη ημέρα, προς το παρόν για εμάς χωρίς… εμάς. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα για την οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Στις Βρυξέλλες προετοιμάζουν τα σενάρια για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν υπό όρους στην παροχή κοινωνικού μερίσματος.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Κοινοτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, διαμηνύουν πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπάρχουν πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία είναι κατά βάση δύο, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται πάντως σχεδόν σίγουροι πως δεν θα υπάρξει «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την προληπτική γραμμή πίστωσης, αυξημένη εποπτεία και ένα μικρό πρόγραμμα. Πρόκειται για τη λύση που είχε προταθεί στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2014
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μια… υβριδική λύση: Δηλαδή αυξημένη εποπτεία με εγγυημένη έξοδο στις αγορές αλλά και σταδιακή υπό όρους ελάφρυνση του χρέους που θα συνδεθεί με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η εν λόγω λύση φέρεται να συζητήθηκε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ στο Washington Group που συνεδρίασε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από λίγες εβδομάδες.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες βάζουν τέλος στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων για μετά το μνημόνιο.

Οι τελικές συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή βεβαίως θα διεξαχθούν προς τον Μάιο και τον Ιούνιο, αφού βεβαίως πρώτα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Από τις Βρυξέλλες τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, κρίνουν ωστόσο εφικτό να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία – Staff Level Agreement- μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου λοιπόν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα 95 προαπαιτούμενα –μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 30- να συμφωνηθεί με το κουαρτέτο και να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμό του 2018 και να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη.

Η δόση για την τρίτη αξιολόγηση ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το… μεγάλο βραβείο είναι άλλο: Σε ενδεχόμενο έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, και εάν σχηματιστεί η κυβέρνηση στη Γερμανία, θα υπάρχει άφθονος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις της εξόδου από το Μνημόνιο.

Κυβερνητικό σπριντ

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας -είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη συνεδρίαση ύστερα από 8 χρόνια χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν επισήμως για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο εκ του σύνεγγυς συζητήσεων.

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%-1,9% όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος. Τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2018. Μια αναθεώρηση της πρόβλεψης προς τα κάτω είναι πιθανή μετά και την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ το 2016. Με βάση και τα όσα προβλέπουν το ελληνικό Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν προβλέπεται να έχουν επανέλθει οι δανειστές στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα πήγαν καλά και πλέον η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η συμφωνία επί των δημοσιονομικών θα κλείσει χωρίς να τεθεί θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί ή όσων περιγράφονται από το μνημόνιο.

Η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα κλείνουν πολλά από τα περίπου 65-70 προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά. Τα προαπαιτούμενα που προϋποθέτουν κατάθεση νομοσχεδίου αναμένεται να μείνουν τελευταία προκειμένου να ψηφιστούν με ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό του 2018.

Μέχρι τη δεύτερη αποστολή μάλιστα θα υπάρξει συμφωνία και για τον τρόπο διανομής του υπερπλεονάσματος, καθώς οι Θεσμοί ανάβουν πράσινο φως υπό όρους. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι θεσμοί τονίζουν πως από δω και έπειτα η όποια διανομή κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και βάση σχεδίου, με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική και όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Για τελευταία φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει η προθεσμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τον συγκεκριμένο μήνα θα «κλειδώσει» την υπέρβαση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή του έκτακτου μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν προκύψει στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικώς υψηλότερο του 2,2% ακόμη και αν συνυπολογιστεί η δαπάνη των 800 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα.

Eurogroup Δεκεμβρίου: Εκταμίευση ή… παράταση

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση και εκεί πλέον θα φανεί αν θα κλείσει η 3η αξιολόγηση φέτος ή αν θα χρειαστεί παράταση ολίγων εβδομάδων και μέσα στο 2018.

Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Μια ικανοποιητική επίδοση με ανάπτυξη άνω του 3% σε σχέση με πέρυσι θα καταστήσει εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% μέσα στο 2017...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: