31.12.17

Τα σχέδια Τσίπρα και Μητσοτάκη για το 2018...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριάκος Μητσοτάκης Αλέξης Τσίπρας
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2018 είναι (ξανά) χρονιά εκλογών. Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η...

χρονιά του μεγάλου πολιτικού, και προσωπικού του, στοιχήματος – της εξόδου από τα Μνημόνια και του, σταδιακού έστω, απεγκλωβισμού από το δόγμα της λιτότητας. Το εάν αυτό το στοίχημα μπορεί να περιλαμβάνει και κάλπες είναι κάτι που δεν πρόκειται να κριθεί πριν από το επόμενο φθινόπωρο, και σίγουρα δεν αποτελεί το βασικό σενάριο στα πρωθυπουργικά σχέδια.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση μπαίνει στο 2018 με έναν σχεδιασμό προεκλογικής περιόδου «μακράς διάρκειας» και με ιδανικό ορίζοντα για τις κάλπες είτε την άνοιξη, είτε το καλοκαίρι του 2019. Ο, τουλάχιστον, ενάμισις χρόνος έως τότε θεωρείται από το επιτελείο του Μαξίμου ως απολύτως αναγκαίο διάστημα προκειμένου αφ΄ενός να επιτευχθεί και, αφ΄ετέρου, να εμπεδωθεί στην κοινωνία το τέλος του μνημνονιακού δράματος.


Οι δύο μάχες του Μαξίμου

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που υπόκειται σε πολλές προϋποθέσεις και εμπόδια – με δεδομένη, ωστόσο, την θετική προσέγγιση και από την πλευρά των δανειστών στην κυβέρνηση θεωρείται ρεαλιστικός. Και μοιράζεται σε δύο άξονες και δύο παράλληλες μάχες: Την επίτευξη της καλύτερης και «καθαρότερης» δυνατής συμφωνίας για το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο και, ταυτόχρονα, την σταδιακή αλλά σταθερή απόδοση στην κοινωνία «απτών δειγμάτων της νεάς, και καλύτερης, εποχής που έρχεται», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Στο πλαίσιο αυτό, και στα δεδομένα όρια του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, εντάσσονται και οι κοινωνικές παροχές του τελευταίου διαστήματος – από το κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα στους κατοίκους των νησιών, έως την έκτακτη ενίσχυση των νέων ανέργων. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτού του τύπου οι κινήσεις να πυκνώσουν και, κυρίως, να αποκτήσουν θεσμοθετημένο και μη επιδοματικό χαρακτήρα μετά την λήξη του προγράμματος. Εξ ου και η εξαγγελία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς επίσης και η επανεβεβαίωση της δέσμευσης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: