31.12.17

Δεν τελειώσαμε φέτος...

Στο σημείο που η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα το 2017, η Ευρώπη και ο πλανήτης μάλλον άρχισαν να απορυθμίζονται.

Αν και...
δεν λείπουν οι πολιτικές κόντρες, η Ελλάδα ομαλοποιείται, έπαψε να είναι το πρόβλημα της Ευρώπης και ανακτά σταδιακά την αυτοτέλειά της. Όμως τα γεγονότα στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να προβλεφτούν λίγα χρόνια πριν.

Το 2017 θα μπορούσε να είναι μελλοντολογικό φίλμ του Χόλιγουντ από την προηγούμενη δεκαετία, σε παραγωγή Χάρβευ Γουαϊνστάιν… Ένας Πρόεδρος στις ΗΠΑ που έμοιαζε με αστείο, μπήκε στο Λευκό Οίκο και η Αμερική διαδηλώνει στους δρόμους για την επιλογή της, μια με αντιρωσική υστερία στη χώρα αλλά και εφιαλτικές μνήμες ρατσισμού να αναβιώνουν στο Νότο ενώ η Μέκκα του Σινεμά αρχίζει να μιλάει δημόσια για όσα όλοι γνώριζαν ιδιωτικά.

Οι ταραχές και πόλεμοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν, απίστευτα τετελεσμένα καταγράφονται στη Μέση Ανατολή, αλλαγές ισορροπιών και νέες, απρόσμενες, συμμαχίες επισημοποιούνται. Η μόνη σταθερά είναι η ισλαμική τρομοκρατία που εδραιώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο μαζί με το προσφυγικό κύμα που δοκιμάζει τις αντοχές της και τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς όπως καταγράφηκε επίσημα σε μια σειρά από σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες. Και ξυπνάει επίσης εφιάλτες.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Καταλονία πυροδότησαν εκ του μηδενός πρωτόγνωρες ταραχές και αιτήματα ανεξαρτησίας, που δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν η Ε.Ε. Μια Ευρώπη που συνειδητοποιεί το Brexit πια αλλά αντιλαμβάνεται πόσες δυνάμεις κινούνται σε αντίρροπες κατευθύνσεις και θέτουν σε αμφιβολία τη συνοχή και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ενώ η ηγεσία παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά τα ανοιχτά μέτωπα.

Ήταν μια χρονιά με απολύτως συμβατικές εξελίξεις στην Ελλάδα και απολύτως παλαβές σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά όπως έχει τραγουδήσει και ο Φοίβος Δεληβοριάς: «Όποιος είπε "και του χρόνου" θα εννοεί πως δεν τελειώσαμε φέτος...». Καλή Πρωτοχρονιά!



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: