28.2.18

Τα «καυτά» προαπαιτούμενα...

Τα «καυτά» προαπαιτούμενα για συνταξιοδοτικό, εργασιακό και επιδόματα - Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις...για συνταξιοδοτικό, εργασιακό και επιδόματα... Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις...

Επί ποδός εν όψει του νέου γύρου επαφών κυβέρνησης και θεσμών βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, καθώς...
καλείται να υλοποιήσει μέσα σε ελάχιστους μήνες 15 από τα 88 προαπαιτούμενα της δ’ και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Με ένα λόγο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας και καλείται να επιλύσει χρόνιες εκκρεμότητες μείζονος κοινωνικής σημασίας προχωρώντας έως τον Ιούλιο στην υποχρεωτική έκδοση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, ή στην ομαλή επαναφορά μετά το τέλος του Μνημονίου  των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της σύναψης κλαδικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σχηματικά θα έλεγε κανείς ότι το υπουργείο Εργασίας καλείται να διεκπεραιώσει με την έγκριση των θεσμών, ένα τιτάνιο έργο που ακουμπά σε ζητήματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία όπως το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό και τα προνοιακά επιδόματα.

Τα τρία «καυτά προαπαιτούμενους που αφορούν παλιούς, υποψήφιους συνταξιούχους και εργαζόμενους:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει έως τον Ιούλιο στην έκδοση και χορήγηση 23.200 εκκρεμών κύριων συντάξεων με βάση αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, στην έκδοση 20.475 κύριων συντάξεων από ένα σύνολο 68.250 αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2017,13.800 επικουρικών συντάξεων και 15-20.000 εφάπαξ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Να αποσαφηνιστεί η έννοια της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων εν όψει των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων (δηλαδή αυτές να εφαρμόζονται ακόμη και για εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν εκπροσωπούνται σε εργοδοτικές οργανώσεις). Εκτός αυτών θα πρέπει να επανεξεταστούν ισχύοντες όροι που επιτρέπουν τη μονομερή προσφυγή εργοδοτών η εργαζομένων στο θεσμό της Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στόχος των παραπάνω είναι να επανέλθουν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια, μετά το τέλος του Μνημονίου, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανατρέποντας τις κυρίαρχες σήμερα ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που οδήγησαν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Να επανυπολογιστούν έως τον Απρίλιο όλες οι παλαιές συντάξεις (εξαιρούνται οι συντάξεις του ΟΓΑ) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και να οριστικοποιηθεί η προκύπτουσα προσωπική διαφορά για κάθε συνταξιούχο .Η τελευταία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του τρίτου Μνημονίου, θα περικοπεί έως 18% από 1/1/2019.

Εκτός των παραπάνω τριών κρίσιμων ζητημάτων στα 15 προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται επίσης η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος  με αναθεωρημένους όρους για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων με αρχή τον νομό Αττικής και επέκταση του στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, η μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων, η καθιέρωση νέου συστήματος χορήγησης στεγαστικού επιδόματος σε οικονομικά αδύναμους και η αυτόματη ηλεκτρονική διασύνδεση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας,της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Ενιαίου Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΑΕΔ...


newpost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: