31.3.18

Προσωρινές ενέργειες για να...

...μην πουν το νερό, νεράκι στη Θεσσαλονίκη...

Συνεχίζονται τα προβλήματα υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός πως...
...τα έργα αποκατάστασης στον αγωγό που μεταφέρει νερό στην πόλη από τις πηγές της Αραβησσού, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο. Ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά περιοχές που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε (31/03) με πρωτοβουλία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Νοτοπούλου στο Διοικητήριο, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και δημάρχων του κεντρικού δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα (σ.σ. για πέμπτη μέρα) στην ομαλοποίηση της υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, παρά την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό που τροφοδοτεί το δίκτυο από τις πηγές της Αραβησσού, εξαιτίας της θολότητας του νερού.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε, δηλαδή, ότι θα πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από τη Αραβησσό, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί και αυτό στην πόλη» δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης.

Ο κ. Κρεστενίτης, εξήγησε αναλυτικά στους δημάρχους τις ενέργειες που έγιναν ώστε να γίνει η καλύτερη διαχείριση με βάση τις ανάγκες, το ανάγλυφο της πόλης και τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.

«Όταν λείπει το ένα τρίτο του νερού και δεν έχει άπειρους χειρισμούς στη διάθεση σου - όχι γιατί δεν τους ξέρεις, αλλά γιατί δεν είναι έτσι φτιαγμένο το σύστημα - δεν μπορεί να υπάρχει η απόλυτη δικαιοσύνη στο ωράριο και στην κατανομή του χρόνου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές της πόλης» είπε ο κ. Κρεστενίτης.

Πρόσθεσε, ότι προτεραιότητα από την αρχή της βλάβης, σύμφωνα και με τις δυνατότητες, ήταν να καλυφθούν περιοχές και δομές με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως νοσοκομεία, κ.α.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο επέμβασης στη βλάβη του αγωγού υπογράμμισε ότι έγινε την Τρίτη, το πρωί, όταν διαπιστώθηκε η μεγάλη διαρροή στον αγωγό και τόνισε ότι νωρίτερα δεν υπήρχε διαρροή στη θέση εκείνη «που να αιτιολογούσε την παρέμβαση από την υπηρεσία, νωρίτερα από την Τρίτη». Πρόσθεσε, ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η διαρροή ξεκίνησε η διαδικασία αποκάλυψης του αγωγού, που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος. Απέρριψε, ωστόσο, ότι υπήρξε ευθύνη κάποιου χειρισμού για την θραύση του αγωγού.

«Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί, σε οποιοδήποτε τεχνικό, εάν κοιτάξει το θραυσμένο κομμάτι για να καταλάβει ότι αυτό δεν έγινε από κακό χειρισμό, πχ εκσκαφικού μηχανήματος στη συγκεκριμένη θέση» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενοι από τη σύσκεψη η υφυπουργός Μ. Κόλλια - Τσαρουχά και οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν είναι στην παρούσα στιγμή η ώρα αναζήτησης των ευθυνών και προέχει η επίλυση του προβλήματος, ωστόσο κάποιοι δήμαρχοι άφησαν αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από την ΕΥΑΘ.

«Δυστυχώς, η ζημιά ήταν μεγάλη» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι έχει προκύψει, εξαιτίας της βλάβης, έλλειψη και της ποσότητας του νερού που διοχετεύεται στην πόλη (καθώς το ένα τρίτο της ποσότητας έρχεται από την Αραβησσό) και εκτίμησε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να καθαρίσει από τη θολότητα το νερό.

«Εάν λειτουργήσουν αυτά που μας υπόσχεται η ΕΥΑΘ, φαντάζομαι θα εκτονωθεί το πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος Χορτιάτη- Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τον κόσμο που ήδη ταλαιπωρείται και πρόσθεσε : «Οι δήμαρχοι θα σταθμίσουμε και θα κινηθούμε αναλόγως. Να ξέρουν, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη την επωμίζονται στο ακέραιο και μιλώ για τους εκπροσώπους της ΕΥΑΘ».

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Συκεών Νεάπολης, Συμεών Δανιηλίδης επέρριψε και εκείνος ευθύνες στην ΕΥΑΘ , επειδή όπως είπε «δεν διαχειρίστηκε σωστά από την πρώτη στιγμή» το 70-75 % της συνολικής ποσότητας του νερού, που προέρχεται από τον Αλιάκμονα, ώστε να καλύψει από αυτό μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος δικτύου.

Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για την ανακούφιση περιοχών με μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας
Η ΕΥΑΘ, λίγο μετά τη σύσκεψη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, η οποία θα ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι :

«Από τις 5 μ.μ. του Σαββάτου και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο - Γαλήνη - Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του 'Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά».

Παράλληλα, «συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: esfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: