31.5.18

Κρίσιμη ημέρα για την Ιταλία...

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια πολιτικη ÎºÏÎ¹ÏƒÎ·Η ιταλική πολιτική κρίση συνεχίζει να επιφυλάσσει συνεχείς, σχεδόν αμέτρητες εκπλήξεις. Χθες, κανονικά, θα έπρεπε να ορκισθεί η κυβέρνηση του...
τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, αλλά αποφασίσθηκε μια ακόμη αναβολή.

Η τελευταία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται σε μια κίνηση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο: ο επικεφαλής των «πεντάστερων» πρότεινε να ξαναρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με την Λέγκα. 

Όσο για την αιτία που προκάλεσε την ρήξη της περασμένης Κυριακής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης -- να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Σήμερα αναμένονται -πιθανόν- καθοριστικές εξελίξεις.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι.

Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι. Σε τέτοια περίπτωση, οι εξουσίες της θα ήταν σχεδόν μηδενικές.

Αν η σύνθεση μιας πολιτικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την Λέγκα μείνει μόνον στο υποθετικό επίπεδο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αρχικά, γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αλλά τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει μια προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.

Θα ήταν η πρώτη φορά που οι ιταλοί θα πήγαιναν να ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με προβλήματα για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης --o Ματέο Σαλβίνι-- φαίνεται πως φοβάται ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να τον ζημιώσει. Διότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του ιταλικού βορρά, δεν συνηθίζει να ακυρώνει τόσο εύκολα τις θερινές διακοπές του.

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί και περιμένει

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και περιμένει, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος χαρακτήριζε την αναταραχή στις χρηματαγορές «μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστές».

Η κυρία Φιτς παρέπεμψε μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους».

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ αρνήθηκε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού του Όλαφ Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, αναφερόμενος σε δημοσκόπηση που θέλει την πλειοψηφία των Ιταλών να τάσσονται υπέρ της Ευρώπης. Η δημοσκόπηση στην οποία αναφερόταν είναι -εξήγησε ο κ. Κόλμπεργκ- το Ευρωβαρόμετρο.


Απαντώντας πάντως ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με το αν η κατάσταση στην Ιταλία ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει Βερολίνο και Παρίσι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης ως το τέλος Ιουνίου, παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι προετοιμάζουν την Σύνοδο Κορυφής...


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: