29.6.18

To Ποτάμι φεύγει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει…

Έναν χρόνο μετά τα πρώτα βήματα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και επτά μήνες μετά την θριαμβευτική εκλογή αρχηγού το φιλόδοξο εγχείρημα μάλλον παίρνει πρόωρο και άδοξο τέλος...
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνει μεθαύριο τις οριστικές αποφάσεις του, το Ποτάμι αποχωρεί από τον ενιαίο φορέα και το Κίνημα Αλλαγής… δικαιώνει τον Ανδρέα Λοβέρδο: Επιστρέφει στην πραγματική κοίτη του και γίνεται όντως το reunion του ΠΑΣΟΚ, με την προσθήκη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και της ΔΗΜΑΡ.

Το «διαζύγιο» δείχνει αμετάκλητο, αναμένεται να επισφραγιστεί την Κυριακή στην Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού στο Μέγαρο Μουσικής, και η απόφαση ήταν μάλλον μονόδρομος για τον Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου να διατηρήσει ενωμένη και συμπαγή – προσώρας τουλάχιστον – την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Το παρασκήνιο του διαζυγίου

Η συζήτηση που έγινε προχθές στην άτυπη συνεδρίαση των έξι μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ενδεικτική του κλίματος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τους έξι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι κοινή πορεία δεν μπορεί να υπάρξει εντός του Κινήματος Αλλαγής, και ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να κατέστησε εξίσου σαφές ότι προτιμά να συνεχίσει να ηγείται κοινοβουλευτικού κόμματος παρά να παίζει ρόλο «πολιτικού συμβούλου στο «ΠΑΣΟΚ plus» της Φώφης Γεννηματά».

Η συνάντηση περιγράφεται ως αρκούντως φορτισμένη, ενώ χαρακτηρίστηκε από την ένταση ανάμεσα στο Γρηγόρη Ψαριανό και τον Σπύρο Δανέλλη. Ο τελευταίος δεν κρύβει την στήριξή του στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος διακήρυξε δημοσίως ότι για τον ίδιο το «κεφάλαιο αριστερά» έχει κλείσει, ενώ οι πολιτικοί ψιθυριστές επιμένουν ότι τόσο ο Γρηγόρης Ψαριανός όσο και ο Γιώργος Αμυράς κρατούν ανοιχτές γέφυρες με την ΝΔ.

Ανεξαρτήτως του βάθους των ψιθύρων και των τελικών προθέσεων πάντως, η παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη λειτούργησε συγκολλητικά επί του παρόντος. Απαντες - και ο Σπύρος Δανέλλης - συντάχθηκαν με την δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού ότι το κόμμα δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε και πήρε την δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές εκπλήξεις και ανεξαρτητοποιήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Η αβέβαιη επόμενη ημέρα

Παρά ταύτα, ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο τι φέρνει η επόμενη ημέρα, με ένα Ποτάμι συρρικνωμένο κοινοβουλευτικά και εξαϋλωμένο δημοσκοπικά, να πορεύεται προς τις εκλογές χωρίς την «ομπρέλα» του Κινήματος Αλλαγής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης σκοπεύει να παραπέμψει αυτό το ερώτημα στο συνέδριο του Ποταμιού που θα συγκληθεί το φθινόπωρο, ταυτόχρονα όμως διαμηνύει ότι η πολιτική συγκατοίκηση εντός Κινήματος είναι πλέον αδιέξοδη.

Το τελικό ρήγμα, άλλωστε, μπορεί να ήρθε με το Μακεδονικό, η σύγκρουση όμως ήδη υπέβοσκε και είχε να κάνει με την ίδια την δομή και την λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να αξίωσε, σχεδόν τελεσιγραφικά, την λήψη των αποφάσεων σε ψηφοφορίες και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού -, γεγονός που, για αριθμητικούς και προφανείς λόγους, θα καθιστούσε παγίως δεδομένη την επιβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά Θεοδωράκη η προοπτική αυτή και η πλήρης υποβάθμιση του Πολιτικού Συμβουλίου, θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά ακύρωνε πλήρως το Ποτάμι και το μετέτρεπε σε όχημα «νομιμοποίηση και εξωραϊσμού του βαθέως ΠΑΣΟΚ και των μηχανισμών του».

Τα ανοιχτά μέτωπα της Φώφης

Στην άλλη όχθη, η πλευρά Γεννηματά δεν δείχνει σπουδή να αποτρέψει τις εξελίξεις, και είναι περισσότεροι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βλέπουν με ανακούφιση την αποχώρηση του Ποταμιού απ’ όσους ζητούν πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης. Το μήνυμα άλλωστε «σε κάθε περίπτωση, προχωράμε μπροστά» που εξέπεμψε η Χαριλάου Τρικούπη στόχευσε μάλλον στην ενθάρρυνση, παρά στην αποτροπή του διαζυγίου.

Το εν λόγω μήνυμα συνέπεσε και με την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με ένα ακόμη «εκκολαπτόμενο» διαζύγιο – εκείνο του Κινήματος Αλλαγής με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Τα χθεσινά εύσημα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) προς τον Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία των Πρεσπών και οι παράλληλες επικρίσεις τους προς το Κίνημα Αλλαγής για την στάση του στο Μακεδονικό, παρουσία μάλιστα του έλληνα πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικά των άκρως τεταμένων πλέον σχέσεων. Και το ζήτημα για την κυρία Γεννηματά ίσως είναι πόσα παράλληλα διαζύγια μπορεί να αντέξει το «reunion του ΠΑΣΟΚ» και πόσο ακόμη κεντροαριστερό χώρο μπορεί να αφήσει ελεύθερο για τον Αλέξη Τσίπρα…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: