31.10.18

ΠεριΟΔΕΥΩν ακροδεξιός θίασος

Κλιμακωτές αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης δημιούργησε η προκλητική παρουσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης «ΟΔΕΥΩ» στην...
τοπική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Οι ένστολοι παραστρατιωτικοί παρέλασαν ως άγημα, φορώντας στολές παραλλαγής, φούμο στο πρόσωπο και εξοπλισμό καταδρομέων, φωνάζοντας συνθήματα για τα ΟΥΚ και τη Μακεδονία. Στην ίδια παρέλαση συμμετείχαν και ομάδες εφέδρων όπως ο «Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων».

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε χθες η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη. Σε έγγραφη αναφορά της κοινοποίησε τα σχετικά δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζητώντας να διερευνήσει τις καταγγελίες για την παρουσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης στην παρέλαση.

Η παραστρατιωτική οργάνωση «ΟΔΕΥΩ - Ομάς Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας» στελεχώνεται από ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία, ενώ η δράση της έχει καταγγελθεί σε αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Vice το 2017.

Ο «στρατηγός» Ιωαννίδης ποζάρει περήφανος

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και όπως προκύπτει από την παρουσία του ίδιου του ηγετικού στελέχους, του αποκαλούμενου «στρατηγού» Ιωάννη Ιωαννίδη, πρόκειται για την ίδια ομάδα που ως «Κίνημα Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» είχαν καταλάβει την παλιά Ναυτική Βάση στον Βοτανικό για να μη γίνει τέμενος, ισχυριζόμενοι ότι θα χρησιμοποιήσουν τον χώρο ως «Στέγη Ελλήνων Αστέγων».

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, και όπως είχαν καταγράψει τότε και τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η περιβόητη «ρατσιστική κατάληψη» δεν φιλοξενούσε άστεγους, αλλά ένστολους παραστρατιωτικούς, που πραγματοποιούσαν περιπολίες με μεγάλους σκύλους και ασύρματους.

Στην πράξη δεν ήταν παρά ένα όχημα εθνικιστικών ακροδεξιών κύκλων, που είχε την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής και της ναζιστικής ΛΕΠΕΝ του πρώην χρυσαυγίτη Χρήστου Ρήγα.

Το ντοκιμαντέρ

Στο ντοκιμαντέρ του Vice, η ίδια ομάδα «Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών», πάντα υπό την ηγεσία του αποκαλούμενου «στρατηγού» Ιωαννίδη, επιδίδεται σε προσομοίωση μάχης κατά υποτιθέμενων «ισλαμιστών τρομοκρατών», σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο Αλσος Παπάγου - με καπνογόνα, ομοιώματα όπλων και στρατιωτική ιεραρχία.

Ο ίδιος ο αρχηγός στο ντοκιμαντέρ αποκαλεί τους μουσουλμάνους «λαθροπιθήκια», λέει ότι «ο εχθρός είναι παντού, και εδώ και έξω, και στην κυβέρνηση» και ότι θα έβλεπε με συμπάθεια ένα πραξικόπημα. Η παραστρατιωτική ομάδα «ΟΔΕΥΩ» είχε αναλάβει και την περιφρούρηση του μακεδονικού συλλαλητηρίου της Αθήνας.

Η παράταξη του δημάρχου Γ. Κωνσταντάτου «Ενωμένη Πόλη», έμφορτη υπερηφάνειας γι’ αυτή την εμφάνιση guest, γράφει στο φέισμπουκ: «Αυτό βέβαια ενόχλησε κάποιους εθνομηδενιστές της πόλης μας οι οποίοι είναι λάτρεις των Σκοπιανών και ονειρευόντουσαν το αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει ένα γιγάντιο Ηot - Spot παράνομων μεταναστών όπως αυτό της Μόριας, στην Λέσβο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ονειρεύονται έναν νέο εμφύλιο και θέλουν τον λαό διχασμένο, αφού έτσι επιβιώνουν οι ίδιοι ως κενά ερμάρια».

Σύσσωμη η δημοκρατική κοινωνία του Ελληνικού και της Αργυρούπολης αντέδρασε στην παρουσία των παραστρατιωτικών ομάδων, ενώ ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Κίνημα Αλλαγής Νότιας Αθήνας, η Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Εκτός Πλάνου» και η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων.

Την αντίδραση της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη προκάλεσε η καταγγελία πολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναδημοσιεύτηκε από το tvxs.gr.

Τα «λαθροπιθήκια»

Στην καταγγελία του ο πολίτης στιγματίζει την παρουσία των ακροδεξιών στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και θέτει μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: «Σας φαίνεται καλή ιδέα σε μια πόλη που (καλώς) φιλοξενεί Γυμνάσιο και Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης να καλείτε ακραία ισλαμοφοβικά στοιχεία; Σας φαίνεται καλή ιδέα σε μια πόλη που φέρει στο γενετικό της υλικό το προσφυγικό στοιχείο, να καλείτε αυτούς που αποκαλούν τους πρόσφυγες “λαθροπιθήκια”;».

«Η δημοτική αρχή στην επέτειο της σύγκρουσης του ελληνικού λαού με τον φασιστικό άξονα προτίμησε να αλιεύσει στα θολά νερά του εθνικιστικού χώρου», σχολίασε η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» λίγες ώρες μετά τη μαθητική παρέλαση σε Ελληνικό και Αργυρούπολη. Στο στόχαστρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, τον οποίο οι δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν ότι «βαδίζει σε εθνικιστικά ακροδεξιά μονοπάτια».

«Αλγεινή εντύπωση μας αφήνει η παρουσία έφεδρων ΟΥΚάδων (ΟΔΕΥΩ-ομάδα δυναμικών εξορμήσεων υψίστης ωφελείας) στις τοπικές παρελάσεις με στρατιωτική ενδυμασία και σχηματισμό. Οι λέσχες αυτές αποτελούν “παραστρατιωτικές” οργανώσεις που ενισχύονται από τον ίδιο τον ελληνικό στρατό. Προάγουν τον μιλιταρισμό, τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, συμπληρώνουν τα δόγματα άμυνας-ασφάλειας και, όπως είναι φυσικό, αποτελούν φυτώρια ακροδεξιών-φασιστικών αντιλήψεων», γράφει η ανακοίνωση της κίνησης «Εκτός Πλάνου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: