17.12.18

Αναβολή στο ΣτΕ για την… επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ...

Παράταση παίρνει το μείζον ζήτημα της επιβίωσης του ασφαλιστικού Ταμείου των ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ, για το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στην  σημερινή εκδίκαση της...
προσφυγής των εργοδοτικών Ενώσεων κατά της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να τεθεί ζήτημα αναβολής της δίκης και παραπομπή του ζητήματος στην επταμελή, ενισχυμένη σύνθεση του τμήματος του ΣτΕ, λόγω ιδιαίτερης σημαντικότητας του θέματος. 

Ο ίδιος ο οργανισμός και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις είχαν προετοιμαστεί νομικά για την εκδίκαση και παρά τους προβληματισμούς της νομικής υπηρεσίας του ΕΔΟΕΑΠ είχαν καταλήξει στη νομική επιχειρηματολογία έναντι του δικαστηρίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς, όπως έγραψε και το «Π» την περασμένη Κυριακή, ουσιαστικά αντιπαρατίθενται οι ιδιοκτήτες των καναλιών με όλους τους άλλους εργοδότες των ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ ενάντια στην εισφορά του 2% περισσότερες από 50 προσφυγές!

Το ανησυχητικό για το Ταμείο των ΜΜΕ αλλά και των πλειοψηφιών στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου είναι πως έχει αρχίσει πάλι να ζητείται με προσφυγές η αναστολή της εφαρμογής του 2% μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πάντως προσανατολίζονται για μία ακόμη φορά να προσλάβουν άλλο νομικό γραφείο για να προστεθεί στη νομική αντιμετώπιση των προσφυγών έναντι του ΣτΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος, σε δημόσια παρέμβασή του μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», συνέδεσε την εισφορά του 2% με την επιβίωση του Τύπου, στέλνοντας ένα μήνυμα στους εκδότες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Κατά τον κ. Καπάκο η επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ σχετίζεται με τα μέτρα στήριξης για τον Τύπο, σύνδεση που ωστόσο δεν προκύπτει από καμία κυβερνητική ενέργεια μέχρι σήμερα.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ επιβεβαιώνει και την αποκάλυψη της στήλης την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την οποία το πρακτορείο «Άργος» δεν έχει επιστρέψει στους εκδότες των εφημερίδων τα παρακρατηθέντα χρήματα από το 4% για ασφαλιστική κάλυψη, που έχει καταργηθεί από τον Νοέμβριο του 2017. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καπάκο, για το 2017 ανέρχεται σε περίπου 12-14 εκατ. ευρώ!...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: