20.1.19

Τα πρόσωπα που θα δώσουν το πολυπόθητο 151...














  ...στον Τσίπρα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών... 
Το Σάββατο κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Με το...
σχέδιο νόμου κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00 ενώ στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.

Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Εκείνοι που θα δώσουν το πολυπόθητο 151
Μία δεύτερη μάχη θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του μετά την επιτυχημένη για εκείνον διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αναζητά την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την επικύρωσή της ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται εκ νέου τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευών. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές και με την ψήφο της Κατερίνα Παπακώστα, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρη, φτάνουν τους 146.

Οι «πρόθυμοι» είναι ακόμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά. Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών φτάνει στους 149.

Το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς».

Στο Ποτάμι, πάλι, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η λύση «ψήφος κατά συνείδηση». Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο βουλευτές θα πουν «ναι» στη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, δύο βουλευτές πιθανότατα θα πουν «όχι», ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρήγορης Ψαριανός.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε πως θα διαβάσει πρώτα τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσει. «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: