19.1.19

Καλοπροαίρετες απορίες...



Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τη στάση ορισμένων κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στο Μακεδονικό. Όταν ήταν σε νευραλγικά πόστα υπερασπίστηκαν θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή επιλογή τους. Ας μου επιτραπεί λοιπόν ο...
προσωπικός τόνος γιατί με τους περισσότερους έχω μιλήσει πολλές φορές, έχω παρακολουθήσει τη διαδρομή τους και μπορώ να ισχυριστώ πως άλλα πιστεύουν και άλλα λένε.

– Κύριε Ευάγγελε Βενιζέλε, είστε ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Δεν το αμφισβητούν ούτε οι ορκισμένοι εχθροί σας. Είστε καταρτισμένος, ξέρετε το θέμα σε βάθος, δεν έχετε συνδέσει το όνομά σας με την πατριδοκαπηλία, προφανώς έχετε διαβάσει Πηνελόπη Δέλτα, Παύλο Μελά και Στράτη Μυριβήλη. Δεν μπορώ λοιπόν να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι συμφωνείτε με όσους κάνουν λόγο για υποχώρηση της χώρας στο θέμα της γλώσσας. Ως διανοούμενος ξέρετε επίσης ότι η ταυτότητα ενός λαού δεν είναι σαν το πουκάμισο που το αλλάζεις όποτε θέλεις.

Το πώς θα αισθάνεται κάποιος δεν μπορεί να το επιβάλει ένας τρίτος. Προς τιμήν σας, όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών, είπατε από το βήμα του ΟΗΕ, παρά την αντίθετη άποψη του τότε προϊσταμένου σας πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μια σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

Η οργή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μίσος σας για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν θολώσει την κρίση σας. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να εκδικηθείτε αυτούς που σας κατηγορούσαν για τα μύρια όσα την περίοδο της συγκυβέρνησης, ωστόσο είχατε την άποψη ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον. Εχετε αλλάξει γνώμη; Και επειδή έχετε την ικανότητα να επινοείτε επιχειρήματα και για τα πιο παράδοξα πράγματα, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς γίνεται να είναι ταυτόχρονα προδότες και ο Τσίπρας και ο Ζάεφ;

– Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, υπερηφανεύεστε -και καλά κάνετε- ότι ανήκετε στη ρεαλιστική σχολή. Ισχύει. Το έχετε αποδείξει με τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, κυρίως όμως με την πολιτική σας την περίοδο που ήσασταν υπουργός Εξωτερικών. Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν δεν διστάσατε να συγκρουστείτε με συναδέλφους σας στη Νέα Δημοκρατία που διακινούσαν ακραίες θέσεις. Διαχειριστήκατε το Μακεδονικό και διαπραγματευτήκατε σύνθετη ονομασία.

Απορώ πού διαφωνείτε με μια συμφωνία η οποία έχει πετύχει περισσότερα απ’ όσα εσείς ελπίζατε ότι θα πάρετε την περίοδο που συζητούσατε με τους γείτονες. Γιατί δεν αντιδράτε όταν εκτοξεύονται από ηγετικά στελέχη του κόμματός σας εθνικιστικές κορόνες; Γιατί δεν λέτε στον αρχηγό του κόμματος και αδελφό σας ότι η νέα θέση του πως θα επαναδιαπραγματευτεί από μηδενική βάση, αν δεν έχει περάσει από την παρούσα Βουλή η συμφωνία, δεν είναι σοβαρή.

Από μηδενική βάση λέει ότι θα διαπραγματευτεί και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, μόνον που η δική σας μηδενική βάση και η δική τους μηδενική βάση χωρίζονται με σινικά τείχη. Οπότε, στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα. Σας είναι παντελώς αδιάφορο ότι παντού στον κόσμο θα την αποκαλούν σκέτα Μακεδονία και θα επιστρέψουν οι γείτονες στο προηγούμενο Σύνταγμά τους;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Τάσου Παππά, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: