30.4.19

Άγριες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα...

...μετά το κάλεσμα Γκουαϊδό σε εξέγερση...

ΒΙΝΤΕΟ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα έπειτα από το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, για στρατιωτική εξέγερση κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος της χώρας από την πλευρά του καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ υπουργοί της...
κυβέρνησής τους διαμηνύουν πως αυτό θα κατασταλεί.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και μελών της αντιπολίτευσης, έξω από τη στρατιωτική βάση La Carlota απ όπου έκανε ο Γκουαϊδό το κάλεσμα, μαζί με 70 ένοπλους άνδρες και τον μέχρι πρότινος φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ.

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε κοντά στην αεροπορική βάση ακούγονται πυροβολισμοί. Αναφορές που επικαλείται το Russia Today κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της συνοδείας του Γκουαϊδό και στρατιωτικών που υποστηρίζουν το καθεστώς.

Ταραχές σημειώνονται και σε άλλα σημεία του Καράκας, ενώ τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), όσο και η αντιπολίτευση έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να συγκεντρωθούν στους δρόμους.

Παράλληλα με τις συγκρούσεις, στελέχη του καθεστώτος διαμηνύουν πως σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος από «μεμονωμένα στελέχη του στρατού». Ο υπουργός Άμυνας της χώρας διαμήνυσε πως ο Γκουαϊδό, δεν απολαμβάνει τη στήριξη του στρατού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις απορρίπτουν το πραξικόπημα, που στοχεύει να βυθίσει στη βία τη χώρα. Ψευτο-ηγέτες χρησιμοποίησαν στρατιώτες και αστυνομικούς με πολεμικά όπλα σε κεντρικό δρόμο της χώρας για να προκαλέσουν φόβο και τρόμο. Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πληροφοριών ανέφερε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιχειρούν να επιβάλουν πραξικοπηματικά νέα κυβέρνηση.



Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάζα κατήγγειλε πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται η κυβέρνηση της Κολομβίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: