30.4.19

«Μαύρα» μαντάτα από την Ισπανία... αλλά για ποιον;..

Oσο και αν αποφύγει κάποιος να αντικρίσει ή να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών, τα μηνύματα είναι...
πολύ ξεκάθαρα και δείχνουν ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από τις πολιτικές επιλογές.

Τo Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κυριαρχεί και απέφυγε την "Πασοκοποίηση", όπως κατά λέξη είπαν τα στελέχη του, ακριβώς επειδή κινήθηκε στη λογική της σύγκλισης με σαφές προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Αντίθετα, οι "βαρώνοι" του κόμματος - αυτοί που είχαν εκπαραθυρώσει τον Σάντσεθ από την ηγεσία προκειμένου να στηριχθεί η Δεξιά κυβέρνηση Ραχόι - φέρονται να προωθούν στην επόμενη κυβέρνηση τους "δήθεν" φιλελεύθερους κεντρώους Ciudadanos σε αντίθεση με το μήνυμα που φρόντισε να στείλει από το βράδυ των εκλογών η βάση του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Οργανώσεων ζήτησε άμεσα και με περισσό θράσος από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να αποκλείσει τους Podemos και να στραφεί στο κέντρο για σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Podemos από την πλευρά τους πλήρωσαν τις εσωτερικές έριδες -χαρακτηριστικές για πολυτασικό αριστερό κόμμα- και κάποια λάθη της ηγεσίας, σταθεροποιήθηκαν όμως ως ένας ισχυρός αριστερός πόλος στο πολιτικό σύστημα, που αναμένεται να δράσει καταλυτικά στη φυσιογνωμία της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα κατεδαφίστηκε τόσο λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, της μεγάλης διαφθοράς αλλά και γιατί ο Ραχόι κατά την Καταλανική Κρίση, είχε φροντίσει να βγάλει τους "σκελετούς" του Φράνκο από τη ντουλάπα και να σπείρει θύελλες. Αποτέλεσμα της ακροδεξιάς στροφής της νέας ηγεσίας του συντηρητικού κόμματος, ήταν ένα μέρος των υποστηρικτών του να στραφεί στα ορφανά του Φράνκο, το ακροδεξιό Vox, ενώ υπήρξαν και διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων. Ενδεικτικό της διολίσθησης του συντηρητικού χώρου στην Ισπανία είναι το γεγονός ότι Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos είχαν προδιαγράψει ότι αν ευνοούσαν οι συσχετισμοί των εδρών, θα επιχειρούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη βοήθεια των ακροδεξιών.

Η Ισπανία δείχνει το δρόμο για την ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς λαίλαπας με την προοδευτική στροφή, όπως καταγράφεται από τη συνολική αύξηση των εδρών της κεντροαριστεράς. Οι σαφείς αντιστοιχίες με την Ελλάδα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι Ισπανοί σοσιαλιστές απομόνωσαν τις νεοφιλελεύθερες φωνές στο εσωτερικό τους και απέρριψαν κάθε σχέση με τη Δεξιά. Μια πορεία εκ διαμέτρου αντίθετη με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. Αντίστοιχα, η υπερσυντηρητική στροφή των δεξιών δυνάμεων όπως συμβαίνει με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αργά ή γρήγορα, οδηγεί σε συντριβή και έκρηξη της ακροδεξιάς.

Στην πορεία για τις ευρωεκλογές το μήνυμα για προοδευτική σύγκλιση που θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ για τη διάσωση των ευρωπαϊκών αξιών...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: